19.1.15

Προστασία για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο ζητά η Κροατία...

Προστασία για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο ζητά η Κροατία
Τη λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία των πολιτών που έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο ζήτησε από την κροατική κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας (ΗΝΒ) το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Κροατική Δημοκρατική Ένωση» (HDZ). 

Στα...
μέτρα που παρουσιάστηκαν από τον Τόμισλαβ Κόριτς, από το HDZ, περιλαμβάνονται η διατήρηση των δόσεων των εκφρασμένων σε ελβετικό φράγκο δανείων στα επίπεδα που ήταν, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Αυτό το μέτρο προτείνεται να εφαρμοστεί και να διατηρηθεί έως ότου ληφθούν άλλα, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα λύσης, όπως η μετατροπή των δανείων που είναι εκφρασμένα σε ελβετικό φράγκο, σε συνδεδεμένα με το ευρώ.

Ο κ. Κόριτς τόνισε ότι οι προτεινόμενες λύσεις βασίζονται στο γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα καθορίζει τη νομισματική πολιτική σε συμμόρφωση με το ευρώ, ως νόμισμα αναφοράς.

Όσο για το κόστος μετατροπής, ο κ. Κόριτς σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να καλυφθεί από τις τράπεζες και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες μετατροπής θα πρέπει να συμφωνηθούν από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ο Ιβάν Σούκερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του HDZ, επεσήμανε -μεταξύ άλλων- ότι «το κεφάλαιο του δανείου είναι το βασικό θέμα, όχι το επιτόκιο». 

Κι' αυτό διότι, όπως είπε, «τη στιγμή των ταλαντώσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, οι δανειολήπτες βρίσκονται σε μια θέση, όπου το κεφάλαιο του δανείου είναι μεγαλύτερο απ' αυτό που πήραν αρχικά». 

Προειδοποίησε δε, ότι χωρίς οικονομική ανάπτυξη, ενίσχυση της απασχόλησης και εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, «είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί οποιαδήποτε λύση σε κάθε πρόβλημα». Επίσης, πρόσθεσε ότι, τον ερχόμενο Ιούνιο, το HDZ θα παρουσιάσει ένα οικονομικό πρόγραμμα με συγκεκριμένες λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: