19.1.15

Αργεντινή: Νεκρός ο εισαγγελέας που κατηγορούσε την πρόεδρο Κίρχνερ...


Νεκρός βρέθηκε ο αργεντινός εισαγγελέας, ο οποίος είχε κατηγορήσει την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ ότι παρεμπόδισε την έρευνα για την...
εμπλοκή του Ιράν στην βομβιστική επίθεση εναντίον εβραϊκού κοινοτικού κέντρου το 1994, ανακοίνωσαν σήμερα οι Αρχές.

Η εφημερίδα Ambito Financiero και άλλες εφημερίδες της Αργεντινής έγραψαν ότι ο Νίσμαν βρέθηκε νεκρός λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής μέσα στην μπανιέρα του σπιτιού του στην πολυτελή συνοικία Πουέρτο Μαδέρο του Μπουένος Άιρες.

Ο Αλμπέρτο Νίσμαν, ο οποίος ερευνούσε τις συνθήκες της επίθεσης στο εβραϊκό κοινοτικό κέντρο AMIA στο Μπουένος Άιρες κατά την οποία σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η Φερνάντες παρείχε υποστήριξη στους Ιρανούς που κατηγορούνται για την επίθεση και ότι παρεμπόδιζε την έρευνα με στόχο να αθωωθούν οι ύποπτοι ώστε η Αργεντινή να επωφεληθεί του ιρανικού πετρελαίου.

Σήμερα, ο Νίσμαν επρόκειτο να συμμετάσχει σε κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση στο Κογκρέσο όπου θα επιχειρηματολογούσε σχετικά με τις κατηγορίες που είχε απευθύνει κατά της προέδρου.

"Ο δρ Νίσμαν είναι νεκρός, ερευνούμε την αιτία του θανάτου του. Μέσα στις επόμενες μέρες θα διακριβώσουμε την αιτία θανάτου του με νεκροτομή. Βρήκαμε ένα όπλο", δήλωσε στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί επί τόπου η εισαγγελέας Βιβιάνα Φέιν.

"Ζητώ σοβαρότητα, ζητώ σύνεση", τόνισε η ίδια, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η βουλευτής Πατρίσια Μπούλριχ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό TN ότι τα μέλη του κοινοβουλίου θα συνεδριάσουν σήμερα το πρωί για το ζήτημα.

Ο δικαστής που χειρίζεται την υπόθεση της επίθεσης του 1994 κατηγόρησε τον Νίσμαν την περασμένη εβδομάδα ότι ανέλαβε ο ίδιος "να ξεκινήσει μία έρευνα χωρίς δικαστικό έλεγχο" και ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσίασε ήταν εσφαλμένα.

Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Χόρχε Καπιτάνιτς είχε χαρακτηρίσει τις καταγγελίες του Νίσμαν "τρελές, παράλογες, γελοίες και αντισυνταγματικές".

Τα δικαστήρια της Αργεντινής έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι χρηματοδότησε την επίθεση του 1994, κάτι το οποίο αρνείται η Τεχεράνη.

Το 2013, η Φερνάντες επιχείρησε να συστήσει μία "Επιτροπή Αλήθειας" σε συνεργασία με το Ιράν για την διεξαγωγή κοινής έρευνας.

Τότε, η πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η συμφωνία θα οδηγούσε στην επανέναρξη της έρευνας, αλλά ισραηλινές και εβραϊκές οργανώσεις είχαν καταγγείλει ότι η κίνηση απειλούσε να εκτροχιάσει την ποινική δίωξη της υπόθεσης.

Στη συνέχεια, η συμφωνία για τη συγκρότηση της Επιτροπής Αληθείας προσβλήθηκε σε δικαστήριο της Αργεντινής.

Ο Νίσμαν υποστήριζε ότι η Επιτροπή αποσκοπούσε στην ακύρωση των ενταλμάτων σύλληψης της Ίντερπολ εναντίον πέντε ιρανών υπόπτων στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: