29.1.15

Έτοιμοι για την ενδιάμεση συμφωνία με τους εταίρους...

Το πλαίσιο της «νέας σχέσης» που επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μετά την ακύρωση του Μνημονίου θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ο Γιάνης Βαρουφάκης στους Ευρωπαίους εταίρους.

Το...
χρονοδιάγραμμα αυτής της συμφωνίας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πορεία αποπληρωμής των ομολόγων που ωριμάζουν το επόμενο διάστημα με αιχμή τις λήξεις Ιουλίου - Αυγούστου, 5,1 δισ. ευρώ και 3,69 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Συναντήσεις κορυφής

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αναμένεται το μεσημέρι στην Αθήνα, ενώ αύριο σειρά θα πάρει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, στους οποίους ο υπουργός Οικονομικών θα κοινοποιήσει τους βασικούς άξονες του νέου κυβερνητικού προγράμματος

Θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες ο επικεφαλής του Euroworking Group Tόμας Βίζερ έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.

Στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.

Τα βασικά συστατικά της ενδιάμεσης συμφωνίας

Βασικά συστατικά στοιχεία της ενδιάμεσης συμφωνίας που θα προτείνει η ελληνική πλευρά στους δανειστές θα είναι το «κούρεμα» των υψηλών στόχων που έχουν τεθεί για πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια και η σύνδεση αποπληρωμής του χρέους με βάση την ετήσια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Δηλαδή η Ελλάδα δεν αποπληρώνει στην τρόικα ομόλογα που λήγουν αν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της αύξησης του ΑΕΠ. Ουσιαστικά το χρέος θα «παγώνει» και θα μετακυλίεται χρονικά. Αυτό θα είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων η κυβέρνηση, μέτρο το οποίο δεν αποκλείεται να συνδυαστεί και με τις αποφάσεις που θα πάρουν οι δανειστές (επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, επιτόκια).

«Διάλογος και όχι τσαμπουκάδες»

Το στίγμα της τακτικής και των προθέσεων της ελληνικής πλευράς έδωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έπειτα από τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου.

«Ούτε ρήξη ούτε και συνέχιση μιας πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή. Εχουμε σχέδιο. Η Ελλάδα από την Κυριακή το βράδυ είναι μία χώρα που έχει τη δική της άποψη και γνώμη και κατανοούμε ότι και οι άλλες χώρες έχουν τα δικά τους κοινοβούλια. Γι’ αυτό μιλούμε για διάλογο και όχι τσαμπουκάδες» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: