28.1.15

Οι υπουργοί για τα έσοδα από διαφθορά και λίστες...

Οι υπουργοί-πυλώνες για τα έσοδα από διαφθορά και λίστες
Βασικό πυλώνα του προεκλογικού αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα διαδραμάτισε η ρητορική κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, του λαθρεμπορίου, αλλά και οι περίφημες λίστες που έχουν μείνει ανεκμετάλλευτες. 
Στο στόχαστρο της νέας κυβέρνησης μπαίνουν...
από την πρώτη ημέρα σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα ανοιχτά ζητήματα στον τομέα αυτόν, με το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης να επιμερίζονται οι αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών για τα φορολογικά θέματα, Νάντια Βαλαβάνη με τον υπουργό Επικρατείας για τα θέματα Διαφάνειας, Παναγιώτη Νικολούδη. 

Τη μερίδα του λέοντος για την ολοκλήρωση των ελέγχων και την είσπραξη εσόδων από τις λίστες και το λαθρεμπόριο που θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αποκατάσταση των αδικιών και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αναλαμβάνει η μέχρι πρότινος τομεάρχης Εξωτερικών αλλά και Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη. Η θέση της χαρακτηρίζεται από πολλούς «ηλεκτρική καρέκλα» καθώς από τα αποτελεσματικότητα στο χαρτοφυλάκιό της, στη θέση του Γιώργου Μαυραγάνη κρίνεται εν πολλοίς ο κυβερνητικός σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα. Για αυτό το λόγο και η κ. Βαλαβάνη εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει ενίσχυση των φορολογικών αρχών και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Έτσι, στο μικροσκόπιο της κ. Βαλαβάνη αναμένεται να βρεθούν τόσο η λίστα Λαγκάρντ, όσο και όλες οι λίστες που κατά καιρούς έχουν περιέλθει στα χέρια των ελληνικών Αρχών, όπως η λίστα του Λουξεμβούργου, η λίστα με τις υπεράκτιες εταιρίες (offshore), τους 54.000 καταθέτες που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό την τελευταία εξαετία και η λίστα Νικολούδη με τα 3.000 φυσικά πρόσωπα που παρουσιάζουν αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Στο έργο της Νάντιας Βαλαβάνη αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα και ο υπουργός Επικρατείας για τα θέματα Διαφάνειας, Παναγιώτης Νικολούδης. Ο αντιεισαγγελέας και πρώην επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος διαθέτει τόσο τη σχετική εμπειρία, όσο και την τεχνογνωσία από τη θητεία του στην Αρχή με τους δύο υπουργούς να αναμένεται να έχουν στενή συνεργασία και τον δεύτερο να λειτουργεί πιο πολύ προληπτικά, ενώ η κ. Βαλαβάνη πιο διεκπεραιωτικά για τις... εισπράξεις.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: