27.1.15

Κόβουν-ράβουν αρμοδιότητες στα υπουργεία...


Οι διεργασίες για τη δομή και τη σύνθεση της κυβέρνησης.
Για ποιους διατυπώνονται ενστάσεις...
Πυκνές ήταν χθες στην Κουμουνδούρου οι διεργασίες για τη διαμόρφωση της δομής και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, με το ηγετικό επιτελείο να γράφει και να σβήνει ονόματα και κυρίως να...
προσθαφαιρεί χαρτοφυλάκια και αρμοδιότητες στα υπουργεία προκειμένου να γίνει πράξη το μικρό κυβερνητικό σχήμα των 10 υπουργείων- το οποίο πάντως  θα στελεχώνεται από πληθώρα αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών.

Σύμφωνα λοιπόν με νεότερες πληροφορίες από κομματικές πηγές, η εικόνα που είχε διαμορφωθεί χθες αργά το βράδυ (με ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν στο μεταξύ υπάρξει τροποποιήσεις κι εξίσου πιθανό να υπάρξουν αλλαγές στη συνέχεια, ειδικά όσον αφορά τις αρμοδιότητες) είχε ως εξής:

Ο Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με γενικό συντονιστικό κι εποπτικό ρόλο.

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών το αναλαμβάνει ο καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης προστίθενται τα χαρτοφυλάκια Ναυτιλίας και Τουρισμού καθώς και το ΕΣΠΑ με το υπουργείο να το αναλαμβάνει ο Γιώργος Σταθάκης.

Από το Ανάπτυξης αφαιρούνται δύο χαρτοφυλάκια (Βιομηχανία, Ενέργεια) τα οποία μαζί με τα χαρτοφυλάκια Αγροτικής Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής συγκροτούν το νέο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης το οποίο κατά πάσα πιθανότητα δίδεται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Δημιουργείται υπερυπουργείο Εσωτερικών – Δημόσιας Διοίκησης – Προστασίας του Πολίτη (ή Δημόσιας Τάξης) και είναι με ερωτηματικό αν προστίθεται εδώ το χαρτοφυλάκιο μεταναστευτικής πολιτικής. Για το υπουργείο αυτό ακούγεται έντονα το όνομα του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος όμως σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή μπορεί να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας.

Για το Εργασίας «παίζει» και το όνομα του Δημήτρη Στρατούλη, χωρίς όμως τις αρμοδιότητες της Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που προστίθενται στο Υπουργείο Υγείας το οποίο αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, υπουργός αναλαμβάνει ο Νίκος Κοτζιάς με αναπληρωτές υπουργούς τη Νάντια Βαλαβάνη (με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό) και τον Νίκο Χουντή (με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις).

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι πιθανό να «σπάσει» στα δύο. Το ένα κομμάτι του περιλαμβάνει «παραδοσιακές» αρμοδιότητες όπως οι φυλακές, το σωφρονιστικό σύστημα και το άλλο περιλαμβάνει την καταπολέμηση της διαφθοράς την εποπτεία των ελεγκτικών μηχανισμών κλπ και είναι αυτό το οποίο σύμφωνα και με την προεκλογική εξαγγελία Τσίπρα προορίζεται να υπαχθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού. Για τα υπουργεία αυτά ακούγονται τα ονόματα των Παναγιώτη Νικολούδη (πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ για αναπληρώτρια υπουργός (πιθανότατα με αρμοδιότητα τις φυλακές) παίζει και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού συγχωνεύονται με τον υπουργικό θώκο να καταλαμβάνει ο «εξωκοινοβουλευτικός» Αριστείδης Μπαλτάς (πανεπιστημιακός, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ).

Τέλος, υπουργός Επικρατείας αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς, με αρμοδιότητα την ενημέρωση και τα ΜΜΕ, με αναπληρωτή υπουργό τον Νίκο Ξυδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εσωκομματικά διατυπώνονται ενστάσεις:
Για τον Γιάννη Βαρουφάκη, ως προς το γεγονός ότι αναλαμβάνει υπεραρμοδιότητες στο τεχνικό σκέλος της διαπραγμάτευσης με συνέπεια να υποβαθμίζονται άλλα στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Για τον Γιώργο Σταθάκη στο βαθμό που φαίνεται να αναλαμβάνει εν λευκώ τη διαχείριση του ΕΣΠΑ
Για τον πρώην σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου
Και για τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος διεκδικεί εξ ολοκλήρου το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (αποσπώντας και το Λιμενικό από το Ναυτιλίας).

Πάντως, κομματικές πηγές επισημαίνουν ότι τα πράγματα είναι αρκετά ρευστά, όχι τόσο ως προς τα πρόσωπα όσο κυρίως ως προς τις αρμοδιότητες και τα υπουργεία στα οποία αυτές υπάγονται. Σε κάθε περίπτωση το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με τις επίσημες ανακοινώσεις σήμερα, το αργότερο αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: