17.1.15

Οι πρώτοι καρποί της "διαπραγμάτευσης"...


Οι "υποσχέσεις" των Ευρωπαίων για επαναρύθμιση του χρέους και για αλλαγή του μείγματος στην ακολουθούμενη πολιτική είναι ήδη δύο πολύ σημαντικές κατακτήσεις της στάσης που έχει κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και της δυναμικής που αναπτύσσει.
"Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, θα συνεργαστούμε με...
τη νέα κυβέρνηση", απάντησε χθες ο Γάλλος ευρωτραπεζίτης Μπενουά Κερέ στην ερώτηση "τι θα γίνει" αν η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. "Η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, δεν θα τη διώξουμε από το ευρώ, δεν τίθεται καν τέτοιο ερώτημα" συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που πριν από ένα μήνα προτιμούσε να έχει ξανά "οικεία" πρόσωπα για συνομιλητές.

Αυτές είναι δύο ακόμη δηλώσεις θεσμικών παραγόντων της Ευρωζώνης που μαρτυρούν ότι η Ε.Ε. υποχρεούται, αν μη τι άλλο, να δεχτεί ως ισότιμο συνομιλητή μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, ανεξαρτήτως αν αυτή τοποθετείται στα δεξιά ή στα αριστερά. Και όχι μόνον αυτό. Οφείλει, λίγο-πολύ, να σεβαστεί τη βούληση ενός λαού για την πολιτική που ακολουθείται και οι όποιες συνέπειές της τον αφορούν αποκλειστικά. Οι Ευρωπαίοι το γνωρίζουν και ας το παραβλέπουν πολλές φορές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ένας μετά τον άλλον οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποχωρούν από τις "άκαμπτες" μέχρι πριν από λίγες μέρες θέσεις τους "διαπραγματευόμενοι" ουσιαστικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η επαναλαμβανόμενη καθημερινά το τελευταίο διάστημα θέση ότι "δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα του χρέους αλλά μπορεί να συζητηθεί η ελάφρυνση ή η επιμήκυνση της αποπληρωμής του" είναι ήδη μια σημαντική ανταπόκριση στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για δραστική απομείωση ή διαγραφή σημαντικού μέρους.

Υπάρχει ήδη άλλη μια σημαντική υποχώρηση. Η χθεσινή δήλωση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ότι "πολλά από τα μέτρα λιτότητας είναι απαράδεκτα και πρέπει να αλλάξουν" είναι έμμεση, αλλά σαφής ανταπόκριση στη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να μην εφαρμόσει το Μνημόνιο, να αλλάξει την πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας με καταστροφικά αποτελέσματα. Και δεν είναι η μόνη. Ανάλογες δηλώσεις, περί "προσαρμογής" των ευρωπαϊκών πολιτικών στο πρόγραμμα της κυβέρνησης που θα εκλέξει ο ελληνικός λαός, έχουν κάνει και οι κ. Μοσκοβισί και Κερέ.

Οι "υποσχέσεις" των Ευρωπαίων για επαναρύθμιση του χρέους και για αλλαγή του μείγματος στην ακολουθούμενη πολιτική είναι ήδη δύο πολύ σημαντικές κατακτήσεις της στάσης που έχει κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και της δυναμικής που αναπτύσσει. Και, βεβαίως, είναι δύο κατακτήσεις του και για τον ελληνικό λαό. Ως τέτοιες θα έπρεπε όχι μόνο να παραδειγματίζουν άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και να χαιρετίζονται, δηλαδή να τυγχάνουν της δέουσας αξιολόγησης και προβολής από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης. Αντ' αυτού, όμως, βλέπουμε ότι η πλειονότητα των Μέσων ενημέρωσης και δη των ηλεκτρονικών έχουν μετατρέψει τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές τους σε αναμεταδότες της παραπολιτικής και γκρίζας προπαγάνδας του Μαξίμου, το οποίο παραμένει θλιβερός απολογητής των Μνημονίων. Τι συμβαίνει; Δεν βλέπουν ότι τα πράγματα στη χώρα μας ήδη μεταβάλλονται; Δεν τα ενδιαφέρει αν θα ανακουφιστεί και πώς ο ελληνικός λαός;

Προφανώς αντιλαμβάνονται, αλλά αυτό που τα ενδιαφέρει πρωτίστως είναι πως θα διατηρήσουν εν ζωή ένα σύστημα προνομίων που επί δεκαετίες απομυζά την ελληνική κοινωνία.

 avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: