13.1.15

"Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα"...

To 2ο μέρος της έρευνας της"Public Issue", που δημοσιεύει η "Αυγή"... 
Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Αλέξης Τσίπρας και καταλληλότερη κυβέρνηση για τη χώρα είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του δεύτερου μέρους της έρευνας της Public Issue, που δημοσιεύει η «Αυγή». 
Τα...
ανωτέρω στοιχεία είναι δύο ποιοτικά πολιτικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της πολιτικής επιρροής της Public Issue, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 38% και αυτοδυναμία με 151 έδρες, ενώ η Ν.Δ. 30% και 80 έδρες.


Το πολιτικό συμπέρασμα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Public Issue Γιάννη Μαυρή είναι πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι βεβαία: «το δημοσκοπικό κωμειδύλλιο της κυβερνητικής προπαγάνδας ('η ψαλίδα έκλεισε') και η οπερέτα 'οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν τις εκλογές' δεν επαρκούν για να συγκαλύψουν το γεγονός ότι αυτή η -εδώ και πολλούς μήνες διαμορφωμένη- τάση δεν είναι αντιστρέψιμη», αναφέρει στο άρθρο του στην "Αυγή" της Κυριακής.



Όπως επισημαίνει, υπάρχει «ισχυρό πολυσυλλεκτικό ρεύμα» προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Σήμερα παρατηρούνται: περιορισμός της λεγόμενης ρευστότητας της ψήφου, με περιορισμό της αδιευκρίνιστης ψήφου και συρρίκνωση της αντικομματικής ψήφου, καθώς και συγκράτηση της πρόθεσης αποχής περίπου στα επίπεδα των βουλευτικών εκλογών του 2009. Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η σημαντική ενίσχυση του νέου δικομματισμού που καταγράφεται, με επάνοδο της επιρροής του στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2010 (ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. αθροίζουν σήμερα 68%)».

Στο πλαίσιο αυτό το 30% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα θα είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 29% εκείνη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Το 35% απαντά «καμία από τις δύο».

Δημοφιλέστερος ο Αλ. Τσίπρας

Επίσης ο Αλ. Τσίπρας είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 45% θετικές γνώμες, καταγράφοντας αύξηση 3 μονάδων σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Ακολουθούν ο Αντ. Σαμαράς με 43% (αύξηση 5 μονάδων) και ο Στ. Θεοδωράκης με 42%. Πολύ πιο κάτω είναι ο Δ. Κουτσούμπας με 31%, ο Ευ. Βενιζέλος με 28%, ο Π. Καμμένος με 25% και ο Φ. Κουβέλης με 23%. Στην τελευταία θέση ο Ν. Μιχαλολιάκος με 7% θετικές γνώμες.

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο Αντ. Σαμαράς παραμένει καταλληλότερος πρωθυπουργός με 45% έναντι 32% του Αλ. Τσίπρα, ενώ οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει αυτοδυναμία (παρά το ότι η έρευνα δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ 151 έδρες): το 81% πιστεύει ότι οι εκλογές δεν θα βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση και το 15% ότι θα υπάρξει αυτοδυναμία.

Ο «μαραθώνιος» για την τρίτη θέση και το 3%

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναμέτρηση των μικρότερων κομμάτων για την τρίτη θέση με δεδομένο ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. αύξησαν τις δυνάμεις τους, αλλά και για το όριο του 3% που επηρεάζει το ποσοστό της αυτοδυναμίας.

Το Ποτάμι βρίσκεται στην «επίζηλη» τρίτη θέση, αλλά από το διψήφιο 10,5% του Οκτωβρίου έχει πέσει στο 7%.

Το ΠΑΣΟΚ και η Χρυσή Αυγή έχουν από 5,5% - αμφότεροι με μείωση 0,5% σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ έχει ένα εύρος από το 6,5% του Σεπτεμβρίου μέχρι το 5,5%, ενώ με την εμφάνιση του κόμματος Παπανδρέου (που λαμβάνει 1,5%) έχασε 0,5%. Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγή κινούνται στο 6% - 5,5% από τον Σεπτέμβριο και μετά (όταν είχε 7,5%).

Το ΚΚΕ που έχει 5% έχασε 1% σε σχέση με τη μέτρηση του Δεκεμβρίου, ενώ από τον Σεπτέμβριο καταγράφει σταθερά 6,5% έως 5%.

Στο όριο της εισόδου στη Βουλή βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3% (απώλεια 0,5% σε σχέση με τον Δεκέμβριο), έχοντας ποσοστά 4% έως 3%. Η ΔΗΜ.ΑΡ. από τον Σεπτέμβριο και μετά βρίσκεται στο 1%.

Χαμηλό, τέλος, παραμένει το ποσοστό ικανοποίησης των ερωτηθέντων από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση: και τα δύο κόμματα έχουν από 20%.









Δεν υπάρχουν σχόλια: