7.1.15

Βαρύς χειμώνας και στην Κύπρο...



Σε επιφυλακή οι αρχές (ΦΩΤΟ)...
Θυελλώδεις άνεμοι, βροχές, καταιγίδες, χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά και χαμηλές θερμοκρασίες θα συνθέτουν το σκηνικό του καιρού και σήμερα, σύμφωνα με...
την πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Βαριά χιονόπτωση σημειώνεται στο Τρόοδος και σε περιοχές της Πάφου, κυρίως στον Κάθηκα και στις Αρόδες , στην Παναγιά και στον Στατό Άγιο Φώτιο



Βαρυχειμωνιά επικρατεί σε ολόκληρη την Κύπρο. Έντονες είναι οι χιονοπτώσεις στις οροσειρές Τροόδους και Πενταδακτύλου και σε ορεινές περιοχές της Λεμεσού και Πάφου. Χιόνια πέφτουν και σε ημιορεινές περιοχές της Λευκωσίας. Στη διάρκεια της νύχτας, η χιονόπτωση εναλλασσόταν με βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, ενώ έπνεαν σφοδροί άνεμοι. Θυελλώδεις άνεμοι, βροχές, καταιγίδες, χιονόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται και το επόμενο διήμερο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τεθεί σε επιφυλακή, για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Τροόδους είναι 30 εκατοστά και στην πλατεία Τροόδους 20 εκατοστά. Μεγάλα προβλήματα καταγράφηκαν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας και στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού καθώς και στον παλαιό δρόμο προς Λεμεσό και Λάρνακα. Μεγάλα δέντρα αποκόπηκαν και έπεσαν στους δρόμους, ενώ οι σφοδροί άνεμοι μετέφεραν μεγάλες μπάλες με ξερά χόρτα. Αποτέλεσμα, ήταν να καταστεί σχεδόν αδύνατη η κυκλοφορία των οχημάτων. Σε πολλές περιπτώσεις, δέντρα ή μεγάλα κλαδιά έπεσαν πάνω σε πασσάλους του ηλεκτρικού ρεύματος, προκαλώντας ζημιές σε καλώδια τόσο χαμηλής όσο και υψηλής τάσης.

Tελευταία ενημέρωση για το οδικό δίκτυο:

Ο δρόμος Μηλικουρίου – Αγίου Νικολάου Πάφου είναι κλειστός λόγω υπερχείλισης του ποταμού ΠΛΑΤΥ (γεφύρι Τζιελεφού)

Λόγω χιονόπτωσης, ο δρόμος Μαχαιρά - Κιονιών είναι ανοικτός ΜΟΝΟ για οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Οι οδηγοί προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διακινήσεις τους. Να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες, να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και να έχουν τα φώτα πορείας των οχημάτων τους αναμμένα.

Λόγω χιονόπτωσης οι πιο κάτω δρόμοι είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς:
Παλαιχωρίου – Αγρού
Παλαιχωρίου – Ασκά – Φτερικουδίου
Παλαιχωρίου – Φαρμακά
Φαρμακά – Οδούς
Παλαιχωρίου – Συκόπετρας
Φτερικουδίου – Άλωνας – Πλατανιστάσας
Πλατανιστάσας – Κάτω Μονής
Άλωνας – Πολύστυπου
Πολύστυπου – Χαντριών
Πολύστυπου – Λαγουδερών – Σαράντι
Λαγουδερών – Ξυλιάτου
Φαρμακά – Καλού Χωριού Ορεινής

Παράλληλα, ο δρόμος Αγίας Κορώνης – Απλικίου – Παλιαχωρίου, είναι ανοικτός, αλλά ολισθηρός και επικίνδυνος.

Επαρχία Λεμεσού

Οι πιο κάτω δρόμοι είναι κλειστοί για όλα τα οχήματα
· Καρβουνά – Τροόδους
· Πλατρών – Τροόδους
· Προδρόμου – Τροόδους

Οι υπόλοιποι δρόμοι της περιοχής Τροόδους και συγκεκριμένα οι δρόμοι Πλατρών – Αγρού – Καλού Χωριού είναι ανοικτοί αλλά ολισθηροί.

Επαρχία Μόρφου

Οι πιο κάτω δρόμοι είναι ανοικτοί ΜΟΝΟ για οχήματα εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.
· Κακοπετριάς – Καρβουνά
· Κακοπετριάς – Pinewood – Πεδουλά
· Πεδουλά – Προδρόμου
· Προδρόμου – Λεμύθου
· Προδρόμου – Πλατρών
· Πεδουλά- Κύκκου
· Μηλικουρίου – Κύκκου
· Κύκκου – Κάμπου
· Κάμπου – Σταυρού της Ψώκας
· Μουτουλλά – Πεδουλά
· Λεμύθου – Αγίου Δημητρίου
· Καλοπαναγιώτη – Μουτουλλά

Επίσης, στους δρόμους Ορκόντα – Κάμπου, Ορκόντα - Κάτω Πύργου και Βυζακιάς – Κανναβιών υπάρχει κατολίσθηση βράχων.

Επαρχία Πάφου

Οι πιο κάτω δρόμοι είναι ανοικτοί ΜΟΝΟ για οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.
· Παναγιάς – Στατού
· Πέγειας – Πόλης Χρυσοχούς
· Κάθηκα – Στρουμπιού
· Γιόλου – Πόλης Χρυσοχούς

Καλούνται όλοι όσοι θα χρησιμοποιήσουν το οδικό δίκτυο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, να συμμορφώνονται με τα σήματα τροχαίας και τις υποδείξεις των επί καθήκοντι αστυνομικών.

Επίσης, το κοινό προτρέπεται πριν από την όποια διακίνηση του σε ορεινές και άλλες περιοχές να συμβουλεύεται τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, για αποφυγή τυχόν δικής του ταλαιπωρίας.
Name
Φωτογραφία Δέσποινα Χ"Νικόλα απο το χιονισμένο Πελένδρι.
Name
Φωτογραφία του Ανδρέα Παναγιώτου απο το χιονισμένο Αγρό
Name
Φωτο: Αννα Ζαννέτου απο το χωριό Μανδριά
Name
ΦΩΤΟ: Γιάννης Ιωάννου απο τον Άγιο Θεόδωρο του Αγρού
Name
Πηγές: sigmalive.com, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: