Υδραυλικοί από χρυσάφι...
Απαράβατος νόμος της αγοράς είναι πως οι τιμές καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση. Αυτό φαίνεται πως το γνωρίζουν καλά οι υδραυλικοί της Μυτιλήνης, οι οποίοι αξιοποίησαν δεόντως τα προβλήματα στα νοικοκυριά, που προκάλεσαν οι ...
χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών.
Όποιος χρειάστηκε υδραυλικό τις τελευταίες ημέρες, διαπίστωσε πως ήταν εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον να βρει κάποιο διαθέσιμο και όσοι τελικά «τυχεροί» βρήκαν, διαπίστωσαν πως η τύχη τους κοστίζει ακριβά!
Βαθιά το χέρι στην τσέπη αναγκάστηκαν να βάλουν όσοι διαπίστωσαν πως είχαν βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού τους λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών
. Οι επισκέψεις των υδραυλικών ακόμα και αν οι εργασίες ήταν απλές κόστιζαν έως και 80 ευρώ, ποσά που σε καιρό κρίσης δεν είναι καθόλου αμελητέα. Αν οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες και χρειαζόταν αντικατάσταση σωληνώσεων ή κάποιας βάνας, τότε το ποσό ανέβαινε ακόμα περισσότερο. Χαρακτηριστική η περίπτωση οικογένειας με δύο παιδιά στο Χάλικα, όπου η αντικατάσταση μιας ένωσης σωληνώσεων κόστισε 80 ευρώ.
Ο ταμίας του Συνδέσμου Υδραυλικών Λέσβου, Αλέξανδρος Καλαλές, δήλωσε σχετικά με τις υπερκοστολογήσεις: «Δυστυχώς υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα και θέλω να τονίσω πως δε γίνονται από τους σωστούς επαγγελματίες υδραυλικούς, που είναι υποχρεωμένοι να κόβουν και αποδείξεις, αλλά από τυχοδιώκτες του επαγγέλματος.
Οι περισσότεροι συνάδελφοί μου εξυπηρετήσαμε πελάτες που τους έχουμε χρόνια και τους ξέρουμε. Αν σημειώθηκαν κάποια περιστατικά με υπερβολικές χρεώσεις, οφείλονται σε κακούς επαγγελματίες που εκμεταλλεύτηκαν τις συνθήκες. Πέρα όμως από αυτό, αντιλαμβάνεστε πως η δουλειά μας είναι μέσα στο κρύο και πολλές φορές σε ταράτσες πολυκατοικιών ή πάνω σε σκάλες, με κίνδυνο ακόμα και να τραυματιστούμε.
Προτρέπω τον κόσμο να ζητά αποδείξεις για τα χρήματα τα οποία πληρώνει σε οποιονδήποτε επαγγελματία».
Οι υδραυλικοί πάντως της πόλης έγιναν ανάρπαστοι αφού τα σπίτια που χρειάστηκαν επισκευές, ήταν εκατοντάδες. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη, που σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΥΑΛ δεν κατάφερε να βρει εξωτερικά συνεργεία προκειμένου να αντιμετωπίσει ζημιές στο δίκτυο και σε υδρομετρητές καταναλωτών.

Απλές και σύνθετες…
Οι εύκολες περιπτώσεις ήταν αυτές που από τον παγετό προκλήθηκε απλά διακοπή της υδροδότησης. Πολλοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν με κατσαρόλες ζεστού νερού ή ακόμα και με ειδικά ηλεκτρικά εργαλεία που παράγουν ζεστό αέρα, να ξεπαγώσουν τις σωλήνες.

Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις ήταν αυτές που από τον πάγο έσπασαν οι σωλήνες και προκλήθηκαν διαρροές νερού. Μάλιστα σε αρκετά σημεία της πόλης τα νερά έτρεχαν στους δρόμους και το βράδυ πάγωσαν, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν επικίνδυνα σημεία για την κυκλοφορία. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως στο Βουναράκι και συγκεκριμένα στην οδό Κερκύρας, ο πάγος που δημιουργήθηκε στο οδόστρωμα, αντιμετωπίστηκε με αλάτι.
Ένα πρόβλημα που διαπίστωσαν αρκετοί οι οποίοι αποκατέστησαν τη βλάβη με την υδροδότηση, είναι πως από τις βρύσες τους έτρεχε ένα σκουρόχρωμο υγρό. Αυτό οφείλεται στα παλαιά δίκτυα των περισσότερων σπιτιών. Σκουριές και συσσωρευμένα άλατα αποκολλήθηκαν λόγω του παγώματος των σωλήνων και στη συνέχεια κατέληξαν στις βρύσες. Στην περίπτωση αυτή, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την άφθονη ροή του νερού προκειμένου να καθαριστούν οι σωλήνες.
Καταναλώσεις Αυγούστου
Υπέρμετρα αυξήθηκε και η κατανάλωση νερού, λόγω του ότι πολλοί άφησαν ανοιχτές βρύσες για να αποφύγουν το πάγωμα των σωλήνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη ΔΕΥΑΛ εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να προβεί σε εκ περιτροπής διακοπές της υδροδότησης, για να αντιμετωπίσει την αυξημένη κατανάλωση αν αυτή συνεχιστεί.

Στο μεταξύ, σε αγώνα δρόμου βρίσκονται τα συνεργεία τής ΔΕΥΑΛ προκειμένου να αντικαταστήσουν τους κατεστραμμένους υδρομετρητές. Μάλιστα το απόθεμα τις εταιρείας τελείωσε, αφού χρειάστηκε να αλλαχθούν πάνω από 150 υδρομετρητές, και τα συνεργεία προχωρούσαν από χθες σε αποκατάσταση των υδροδοτήσεων χωρίς να τοποθετούν ρολόγια.
Αυτό θα γίνει μόλις παραλάβουν καινούργια. Σε επίσημη ανακοίνωση η ΔΕΥΑΛ επισημαίνει προς τους καταναλωτές πως πρέπει να φροντίσουν ώστε να προστατέψουν τα ρολόγια που βρίσκονται εκτεθειμένα στις χαμηλές θερμοκρασίες (εξωτερικούς χώρους) και τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, για τους οποίους υπάρχει κίνδυνος ζημιάς από τον πάγο.
Προβλήματα υπήρξαν επίσης και σε πολλά βαρέλια υδροδότησης που βρίσκονται στις στέγες των οικιών και τα οποία κυριολεκτικά πάγωσαν. Υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΥΑΛ εκτιμούν πως η υδροδότηση θα επανέλθει στα νοικοκυριά με την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά οι ζημιές που άφησε πίσω του ο παγετός, θα κάνουν αρκετό καιρό να αποκατασταθούν πλήρως. Εκτός από την Άργενο και το Παλαιοχώρι, χθες διαπιστώθηκαν προβλήματα και στα Μιστεγνά, με συνεργεία τής ΔΕΥΑΛ να βρίσκονται εκεί σχεδόν ολόκληρη τη μέρα...

emprosnet.gr