18.1.15

«Καρμανιόλα» για τη ΝΔ το λεκανοπέδιο...


Καθοριστικό για το εκλογικό αποτέλεσμα και σε μεγάλο βαθμό για την αυτοδυναμία είναι το λεκανοπέδιο των 2.833.144 ψηφοφόρων, των πέντε εκλογικών περιφερειών και των 87 εδρών.

Ειδικότερα, για τους...
υποψηφίους της ΝΔ, το λεκανοπέδιο κινδυνεύει να γίνει «καρμανιόλα» καθώς μία εκλογική ήττα στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου θα έχει ως αποτέλεσμα 1 στους 2 που είχαν εκλεγεί βουλευτές το 2012 στις περιφέρειες της Αττικής, να μην μπει στη νέα Βουλή του 2015.

Η ΝΔ ξεκινά από πολύ χαμηλά ποσοστά, αν λάβουμε ως αφετηρία τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, δηλαδή πριν από οκτώ μήνες.

Ενδεικτικά: στη Β ́ Αθηνών είχε λάβει ποσοστό 21,13%, στην Α ́ Αθηνών 24,59%, στην περιφέρεια
Αττικής 20,52% και στη Β ́ Πειραιώς 14,89%. Και στις πέντε περιφέρειες του λεκανοπεδίου (συμπεριλαμβανομένης και της Α ́ Πειραιώς, της μικρότερης συγκριτικά περιφέρειας) η ΝΔ ήταν δεύτερο κόμμα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεχομένως, τα πράγματα να είναι ακόμη χειρότερα αν επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις που δείχνουν τη ΝΔ να βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β ́ Αθηνών που είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας με περισσότερους από 1,4 εκατ. ψηφοφόρους και 44 έδρες, δύο περισσότερες από το 2012. Η εκτίμηση είναι ότι η ΝΔ θα βγάλει από 6 έως 8 βουλευτές, από τους 13 που είχε στη Βουλή του 2012.

Επιπλέον, η Α ́ Αθηνών, στην οποία η ΝΔ παραδοσιακά καταγράφει τα καλύτερα ποσοστά της, οι έδρες έχουν μειωθεί κατά τρεις, από 17 σε 14, συνεπώς και εξ αυτού του λόγου εκτιμάται ότι θα έχει αριθμητικές απώλειες σε έδρες και βουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Β ́ και η Α ́ Αθηνών, όπως και η περιφέρεια Αττικής αλλά και η Β ́ Πειραιώς είναι μεταξύ των δέκα περιφερειών πανελλαδικά με τη μεγαλύτερη εκλογική επιρροή.

Οι άλλες περιφέρειες είναι η Α ́ και η Β ́ Θεσσαλονίκης, η Αχαΐα, το Ηράκλειο, η Λάρισα και η Αιτωλοακαρνανία. Σε όλες αυτές τις περιφέρειες, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το προβάδισμα έναντι της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2014.
topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: