22.1.15

Κυριακή κοντή γιορτή...

Στο παρά πέντε των εκλογών οι κοκορομαχίες δίνουν και παίρνουν… Όλα λέγονται και όλα ακούγονται!! Το κύριο όμως γεγονός που ενδιαφέρει τους ψηφοφόρους είναι το...
πώς θα καταφέρει η νέα κυβέρνηση να φέρει την ανάπτυξη και ένα πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης.

Στο πλαίσιο αυτό γίνονται δηλώσεις επί δηλώσεων, τόσο για εσωτερική κατανάλωση όσο και για εξωτερική… Ενδιαφέρουσες όμως είναι και οι τε­λευταίες δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το θέμα που συ­ζητιέται πολύ τώρα τελευταία, δηλαδή για το αν θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ, οι οποίοι έκαναν μια ζωηρή κωλοτούμπα σε σχέση με τις παλαιότερες δηλώσεις τους στο θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο: «Η Ελλάδα ούτε θα αφήσει το ευρώ ού­τε θα εκδιωχθεί από το ενιαίο νόμισμα». Εξίσου κατηγορηματικός ήταν και ο υπουργός Οικονο­μικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέ­γοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με το χρέος της.

Έτσι κι αλλιώς, η μνημονιακή πολιτική λιτό­τητας που επέβαλε η Γερμανία οδηγεί σταδι­ακά σε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού σε όλες τις χώρες της Ε. Ε.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδέχθηκε την απαίτηση της Γερμανίας να μην είναι αλλη­λέγγυα στο χρέος άλλων χωρών της ευρωζώνης, τη στιγμή που η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμε­νο να ανακοινώσει ένα μαζικό πρόγραμμα αγο­ράς κρατικών χρεών, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».

Το Βερολίνο

Η ΕΚΤ ενδέχεται να αποφασίσει την εφαρμο­γή ενός τέτοιου προγράμματος, το οποίο απο­καλείται ποσοτική χαλάρωση, κατά την προσε­χή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της σήμερα, με στόχο την αντιμετώπιση της απειλής του αποπληθωρισμού και την αναθέρ­μανση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Όμως το Βερολίνο εκφράζει φόβους πως η προσφορά φρέσκου χρήματος μπορεί να κάνει τις χώρες του Νότου της ευρωζώνης να επιβρα­δύνουν τις μεταρρυθμίσεις και ο Γερμανός φο­ρολογούμενος θα έχει κίνδυνο να φανεί αλλη­λέγγυος σε ξένα χρέη.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», η ΕΚΤ και η Γερμανία κατέληξαν σ’ έναν συμβιβασμό, το πιθανότερο σενάριο του οποίου είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες των 19 χωρών της ευρωζώ­νης θα είναι καθεμιά υπεύθυνη για το χρέος της χώρας της.

Σημειωτέον ότι ο Γάλλος Μπενουά Κερέ, μέ­λος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, επι-βεβαίωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφη­μερίδα «Liberation» πως ο θεσμός θα εξετάσει σήμερα μια αγορά κρατικών ομολόγων. «Θα πρέπει επίσης να δηλώσουμε αν η αγορά θα αφορά το χρέος ορισμένων χωρών ή θα πρέπει να σταθμισθεί επί του συνόλου της ευρωζώ­νης» πρόσθεσε ο Κερέ χωρίς να αναπτύξει πε­ραιτέρω τη σκέψη του.

Εν αναμονή των σημαντικών ανακοινώσεων, πάντως, παραμένει άγνωστο αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει να συμπερι­λάβει και τα ελληνικά ομόλογα (που χαρακτηρί­ζονται «σκουπίδια») στο πρόγραμμα.

Δημοσίευμα πάντως του «Spiegel» ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν φέρεται διατεθειμένη να αγορά­σει ελληνικά ομόλογα, καθώς δεν θα πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια ποιότητας.

Κύκλοι της ΕΚΤ, ωστόσο, σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ανέφεραν πως τίποτα δεν έχει κρι­θεί και ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 22 Ιανουαρίου.

Ο Ντράγκι

Έτσι, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές έρχεται η ώρα της αλήθειας… Η παρέμβαση Ντράγκι με την ποσοτική χαλάρωση, πάντως, δεν φαίνεται να αρκεί αφού χρειάζεται και αλλαγή πο­λιτικής. Μια πρόκληση για το Βερολίνο και τους εταίρους του στην ευρωζώνη. Εξυπακούεται ότι δεν μπορεί να συμβαδίσει η ποσοτική χαλά­ρωση με προϋποθέσεις που την απονευρώνουν αλλά και με συνέχιση της σημερινής δημοσιονομικής περιοριστικής πολιτικής.

Δυστυχώς, προς τις δύο αυτές ανορθολογικές επιλογές προσανατολίζεται το Βερολίνο και επιχειρεί να: Πρώτον, η Μπούντεσμπανκ προσπαθεί να αναγκάσει τον Ντράγκι να περιορίσει το πλαφόν του τυπώματος από το ένα τρισ. ευρώ, που θε­ωρείται ως μίνιμουμ επαρκές, στα 500 δισ. Δεύ­τερον, να περιορισθεί στα υγιή ομόλογα (δηλα­δή στο γερμανικό Μπουντ!). Και, τρίτον, για να μην υπάρξει αμοιβαιοποίηση του κινδύνου, οι αγορές να γίνονται από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών - μελών.

Η έκθεση

Την ίδια ώρα, όμως, η φτώχεια στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας αφού οι σημερινοί πολι­τικοί δεν ενδιαφέρονται ούτε εκπροσωπούν τα συμφέροντα του λαού!!!

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επι­τροπής, προκύπτει ότι η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση της φτώ­χειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στη δι­άρκεια της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση (Ελ­λάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία και Ουγγαρία) τα ποσοστά φτώχειας και κοινωνικού αποκλει­σμού ήταν ήδη υψηλά πριν από την κρίση.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια της φτώ­χειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε από το 28,1% το 2008 σε 35,7% το 2013, ενώ η σοβαρή στέρηση βασικών αγαθών αυξήθη­κε στη χώρα από το 11,2% το 2008 σε 20,3% το 2013. Εξάλλου, η μακροχρόνια ανεργία αυξή­θηκε στην Ελλάδα από 3,7% το 2008 σε 18,6% το 2013 και το ποσοστό απασχόλησης στον οι­κονομικά ενεργά πληθυσμό (25-64 ετών) μειώ­θηκε την ίδια περίοδο από 61,9% σε 49,3%.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία τα ποσο­στά μετάβασης από τη μερική απασχόληση σε μόνιμες θέσεις εργασίας ήταν από τα χαμηλότε­ρα στην Ε.Ε. στη διάρκεια της κρίσης, ενώ στην Ελλάδα και την Πορτογαλία 25% των απασχο­λουμένων που εργάζονταν με καθεστώς μερι­κής απασχόλησης βρέθηκαν άνεργοι ή ανενερ­γοί τον επόμενο χρόνο.

Η επιδείνωση της ανεργίας από το 2008 εί­χε ακόμη ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ποσοστά των νοικοκυριών χωρίς εισόδημα από την εργασία, κυρίως στην Ελλάδα, την Ισπα­νία, τη Λιθουανία και την Ιρλανδία.

Από το 2008, το ποσοστό των Ευρωπαίων εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογι­κές συμβάσεις μειώθηκε από 66% το 2007 σε 60% το 2012, ενώ ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι μειώσεις στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, σημειώνει η Επιτροπή.

Σε γενικές γραμμές, για τις κοινωνικές εξε­λίξεις στην Ε.Ε. η Κομισιόν επισημαίνει ότι οι χώρες που παρέχουν υψηλής ποιότητας απασχόληση και αποτελεσματική κοινωνική προ­στασία αποδεικνύονται περισσότερο ανθεκτι­κές στην οικονομική κρίση. Το ίδιο ισχύει και για την επένδυση των χωρών στο ανθρώπι­νο κεφάλαιο.

Σημειωτέον ότι οι μειώσεις των επενδύσεων στην παιδεία ήταν μεγάλες στη Ρουμανία (κατά 40%), στην Ουγγαρία (πάνω από 30%) αλλά και στην Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Λετονία, την Ιταλία και την Πορ­τογαλία (περίπου 20%).

Η έκθεση επισημαίνει την ανάγκη επέν­δυσης στην ανάπτυξη και τη διατήρηση των κατάλληλων δεξιοτήτων για το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να υποστηριχθεί η παραγω­γικότητα, καθώς και την πρόκληση αποκατά­στασης της σύγκλισης μεταξύ των κρατών - μελών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, στα βασικά δι­δάγματα από την κρίση θα πρέπει να σημειωθεί το γεγονός ότι οι αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση και τα εισοδήματα ήταν μι­κρότερες για χώρες με ανοιχτές και λιγότερο κατακερματισμένες αγορές εργασίας και με­γαλύτερες επενδύσεις στη διά βίου μάθηση...
topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: