14.1.15

Πού θα βρεις τα λεφτά, Αντώνη;...


"Να μάθουμε κι εμείς, να μάθει κι ο πατέρας του Νικόλα πού θα βρει τα λεφτά"...
Θαρρείς πως μόνο ένα κόμμα κατεβαίνει στις εκλογές. Θαρρείς πως μόνο ένα κόμμα διεκδικεί την εξουσία. Ένα μονάχα κόμμα απολαμβάνει το προνόμιο των...

ερωτήσεων. Πού θα βρει τα λεφτά; Τι νόμισμα θα έχουμε; Τι θα πει στη Μέρκελ; Ποιο είναι το Ρlan B; Τι θα τους κάνει τους μετανάστες; Και λοιπά και λοιπά. Στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης βρίσκεται αποκλειστικά το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση ενός κόμματος.

Κατανοητό μέχρι ενός σημείου αυτό το μονόπλευρο ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα κόμμα της Αριστεράς βρίσκεται ένα βήμα πριν την εξουσία. Μόνο που στην περίπτωσή μας δεν είναι τόσο το «πρώτη φορά Αριστερά» αυτό που προκαλεί το υπερβολικό ενδιαφέρον των ερωτώντων. Προέχει η παραμονή εκτός κάδρου του Αντώνη Σαμαρά και της δικής του πρότασης διακυβέρνησης. Μην τυχόν και η συζήτηση πάει στα e-mail και τα προαπαιτούμενα. Μην τυχόν και συνειδητοποιήσουν οι νοικοκυραίοι τι ακριβώς τους περιμένει σε περίπτωση διακυβέρνησης της χώρας από τον Σαμαρά και τους συνεργάτες του. Τι τους περιμένει αν βάλουν στην κλεψύδρα του αρχηγού της Ν.Δ. άμμο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Κανένα ερώτημα δεν απευθύνεται στον Σαμαρά για το πού θα βρει τα λεφτά. Κανένα ερώτημα για το τι πρέπει να προσφέρει στους δανειστές ώστε να εξασφαλίσει την επόμενη δόση. Κανένα ερώτημα για τις συντάξεις, τις απολύσεις και το μελλοντικό κούρεμα των καταθέσεων από την εφορία. Κανένα ερώτημα για τη δική του διαπραγμάτευση. Κανείς μέχρι σήμερα δεν του είπε να καθίσουν παρέα σε ένα παγκάκι του Ζαππείου και να τα πουν. Να μάθουμε κι εμείς, να μάθει κι ο πατέρας του Νικόλα πού θα βρει τα λεφτά.

Γιατί καλός ο φράχτης στον Έβρο, καλή και η εκτροπή του Αχελώου, ακόμα καλύτερα και τα εικονίσματα της Μεγαλόχαρης, αλλά κουβέντα για την ταμπακιέρα. Γιατί καλές είναι και οι επισκέψεις στα εργοτάξια των εθνικών εργολάβων, αλλά καλό είναι να ακούμε και πόσο θα πάνε τα διόδια και οι κρατικές ενισχύσεις. Καλό θα ήταν γενικότερα να ακούσουμε επιτέλους ποιοι θα κληθούν στις 26 Ιανουαρίου να χρηματοδοτήσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. και πόσο φυσικά θα τους κοστίσει.

Πετρος Κατσάκος

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: