24.1.15

Το δημοψήφισμα, «πυξίδα» για την πορεία και τις συνεργασίες του Κινήματος ...

παπανδρεου
Στην πρότασή του για δημοψήφισμα με το οποίο θα αποφανθεί ο ελληνικός λαός επί της νέας συμφωνίας της χώρας με τους εταίρους της επέμεινε και την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου ο Γιώργος Παπανδρέου, καλώντας μάλιστα τα κόμματα να...
πάρουν θέση επί του θέματος.
 Εξηγώντας τι ακριβώς προτείνει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ο πρόεδρός του έκανε λόγο από την Πάτρα όπου βρέθηκε για ένα Ελληνικό Σχέδιο με δικές μας βαθιές αλλαγές παντού. Σε αντάλλαγμα, υποστήριξε ότι θα υπάρξει μία Μεγάλη Συμφωνία με τους εταίρους μας για οριστικό τέλος στην «εξοντωτική λιτότητα και στην ανασφάλεια», όπως είπε, καθώς οριστική διευθέτηση του χρέους.
«Τότε, ναι», είπε, «θα έχουμε δυνατότητες:
- Για να ανασάνει η οικονομία και να απελευθερωθούν πόροι για πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη και παραγωγή νέου πλούτου σε υγιείς και όχι κρατικοδίαιτες βάσεις,

- για νοσοκομεία που υπηρετούν και δεν ταλαιπωρούν τον πολίτη,

- για κοινωνικό κράτος που δεν αφήνει κανέναν άνεργο, κανέναν ηλικιωμένο, κανένα άτομο με αναπηρία χωρίς στήριξη,

- για παιδεία της προκοπής που πρωτοπορεί στην καινοτομία και στην κριτική σκέψη,

- για βιώσιμες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας προκειμένου να ξαναβρούν οι άνεργοι και κυρίως οι νέοι και οι νέες ελπίδα και προοπτική στον τόπο τους».

Και είναι ολόκληρο αυτό το πακέτο που ζήτησε να μπει τότε στην κρίση του ελληνικού λαού, αφού αυτός ενημερωθεί σχετικά, ώστε να μπορεί να αποφασίσει και να το κάνει δικό του, ώστε «να δουλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι για την επιτυχία του».

Παρατηρώντας δε, ότι δεν έχει ακούσει τα άλλα κόμματα να μιλούν για Ελληνικό Σχέδιο, ούτε για δημοψήφισμα, ρώτησε ευθέως και τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα: «Έχουν άποψη για το δημοψήφισμα, ναι ή όχι; Γιατί φοβούνται τον ελληνικό λαό;», ρώτησε, θυμίζοντας πως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το 67% των πολιτών ζητούν να τους εμπιστευθούν οι πολιτικοί. «Θα θέσουν την όποια συμφωνία με τους εταίρους μας στην κρίση του λαού; ‘Η θέλουν απλώς λευκή επιταγή; Να τη ξεχάσουν!», είπε, δηλώνοντας πως αυτές οι καθαρές κουβέντες είναι αφενός η πυξίδα του Κινήματος για την επόμενη μέρα των εκλογών στη Βουλή, αφετέρου η βάση στην οποία θα κρίνουν κάθε πρόταση συνεργασίας.

Από την ιδιαίτερη πατρίδα της οικογένειάς του, την Αχαΐα, την οποία και επέλεξε για να κλείσει την προεκλογική περίοδο του Κινήματός του, θυμίζοντας ότι πρόκειται για την γενέτειρα του Γεωργίου Παπανδρέου, την πολιτική αφετηρία του Ανδρέα Παπανδρέου και το δικό του πολιτικό ξεκίνημα, ο Γιώργος Παπανδρέου, έθεσε ένα ακόμα θέμα στο τραπέζι, σχολιάζοντας τους «επαίνους» εσχάτως του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. «Οδηγηθήκαμε σε εκλογές επειδή δεν βγάλαμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε, «όμως, δεν έχουμε ακούσει ποια θα είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας»…

Πέραν τούτου, επιχείρησε να «προσγειώσει» τον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας στην ανάγκη συνεργασιών την επόμενη μέρα των εκλογών. «Στις σημερινές συνθήκες, κανένα κόμμα, ακόμα και αυτοδύναμο, δεν μπορεί μόνο του», είπε, «χρειάζονται ευρύτατες εθνικές συναινέσεις», προσθέτοντας βεβαίως την προϋπόθεση ύπαρξης ενός προοδευτικού πλαισίου. «Το Κίνημά μας είναι η εγγύηση για όσους επιθυμούν προοδευτικές συνεργασίες, χωρίς περιπέτειες», είπε, «για όσους επιθυμούν ριζοσπαστικές, δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», βάζοντας για άλλη μία φορά στον τραπέζι τον βασικότερο παράγοντα όλων, που ‘ξεχνούν’ να εντάξουν στην συζήτηση τα άλλα κόμματα. Τον ελληνικό λαό.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: