22.1.15

«Κουνάει» μαντίλι στο ΔΝΤ η Πορτογαλία...

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η Πορτογαλία ανακοίνωσε χθες ότι θα αποπληρώσει νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία δάνειο 25 δισ. ευρώ, που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Χάρη «στην...
εξομάλυνση της πρόσβασης (της Πορτογαλίας) στις αγορές», η χώρα «είναι σε θέση να αποπληρώσει» το ΔΝΤ «όπως αναμενόταν» και «θα ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες» προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι.

Η Πορτογαλία, η οποία δεν χρειάστηκε την τελευταία δόση βοήθειας, έχει λάβει περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ, ένα ποσό που αποτελεί μέρος της διεθνούς βοήθειας ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε στη χώρα τον Μάιο του 2011.

Πάντως η Λισαβόνα πρέπει να λάβει την έγκριση των ευρωπαίων εταίρων της προτού ξεκινήσει να αποπληρώνει το δάνειο του ΔΝΤ. Η Αλμπουκέρκι διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι «η Πορτογαλία διαθέτει πολύ σημαντικά διαθέσιμα, τα οποία της επιτρέπουν να αντιμετωπίσει με ηρεμία πιθανές περιόδους ρευστότητας» των αγορών.

Στα τέλη Νοεμβρίου η κυβέρνηση της Ιρλανδίας είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αποπληρώσει νωρίτερα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύνολο 22,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είχε λάβει από το ΔΝΤ, καθώς τα οικονομικά της χώρας ενισχύθηκαν από τη σθεναρή οικονομική ανάκαμψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: