2.1.15

Η τύχη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ο ΣΥΡΙΖΑ...


Ερχόμαστε σήμερα σε ένα κρίσιμο σημείο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλων κομμάτων, αναφορικά με τα ΜΜΕ, τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αν και το ζήτημα αυτό έχει σημασία για όλα τα κόμματα, για το ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ μεγαλύτερη καθώς...
η πολιτική του είναι στραμμένη υπέρ της προστασίας των δημόσιων αγαθών, από τις αρπακτικές διαθέσεις των νεοφιλελεύθερων και των νεοσυντηρητικών εντός και εκτός Ελλάδας. Το δεύτερο μέρος (διαβάστε εδώ το πρώτο) της ανάλυσης Ο (επερχόμενος) ΣΥΡΙΖΑ και τα ΜΜΕ. Γράφει ο Ειδικός Συνεργάτης Μάξιμος Αλιμπέρτης


Όμως όταν μιλάμε για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ορισμένους βασικούς άξονες. Τα κρίσιμα ζητήματα στην οργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ειδικά από τη σκοπιά ενός αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος, είναι τέσσερα. Πρώτον τι είναι η δημόσια ραδιοτηλεόραση εν γένει, κάτι για το οποίο φοβούμαι πως υπάρχει σχετική άγνοια στη χώρα μας, πέρα από το στενό κύκλο των ειδικών, καθώς δεν υπήρξε ποτέ ως τώρα πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Ελλάδα.

Δεύτερον, ποιο μοντέλο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης πρέπει να επιλεγεί στη χώρα μας. Τρίτον ποια είναι η αριστερή άποψη για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τέταρτον, ποια θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σήμερα, σε περίοδο κρίσης, σε εποχή γενικευμένης επίθεσης κατά των δημόσιων αγαθών και της ίδια της ιδέας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Σε ότι αφορά το πρώτο ερώτημα είναι εξαιρετικής σημασίας η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για αποκατάσταση της ΕΡΤ, για τη θεραπεία του πραξικοπήματος που έγινε την 11η Ιουνίου 2013, καθώς και των συνεπειών του, που αποτέλεσε κορυφαία στιγμή επίθεσης και ταυτόχρονα σύνθημα για γενικευμένη επίθεση στα δημόσια αγαθά. Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχεται - και θα πρέπει να συνεχίσει να έχει αυτή τη στάση-, την επιστροφή στην παλιά ΕΡΤ, η οποία ήταν λόγω του θεσμικού της πλαισίου ήταν εξαρτημένη από την εκάστοτε κυβέρνηση και φερέφωνό της, αλλά αντίθετα έχει διακηρύξει τη δημιουργία μιας νέας ΕΡΤ, πραγματικά δημόσιας.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: