27.1.15

Αναζητούν τα αίτια της νέας βαριάς ήττας...

Εν μέσω πιέσεων και φημολογιών συνεδριάζουν τα όργανα της ΔΗΜΑΡΝα μαζέψει τα όποια κομμάτια της έχουν απομείνει θα επιχειρήσει η ΔΗΜΑΡ, η οποία, μετά τη συντριβή των ευρωεκλογών με...
1,2% τον περασμένο Ιούνιο, για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, αυτή τη φορά στις βουλευτικές της Κυριακής κατέγραψε νέο επί τα χείρω αποτέλεσμα συγκεντρώνοντας ποσοστό 0,49% και σε απόλυτους αριθμούς 30.074 ψήφους. 

Το κλίμα που επικρατεί στην Αγίου Κωνσταντίνου είναι εύλογα βαρύ, καθώς όλα τα στελέχη και η ηγεσία προβληματίζονται για τη ραγδαία καθίζηση του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς, στα όρια της εξαφάνισης, και τις αποτυχημένες μέχρι στιγμής απόπειρες ανάκαμψης. 

Σε εξαιρετικά δυσάρεστη θέση έχει επέλθει, ωστόσο, και προσωπικά ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος φέρει ως πρόεδρος του κόμματος την κύρια ευθύνη των αποφάσεων και της χάραξης της στρατηγικής. Ερώτημα αποτελεί αν θα υπάρξει ευθεία αμφισβήτηση στο πρόσωπό του και αν θα τεθεί επισήμως στα όργανα θέμα εμπιστοσύνης και δρομολόγησης διαδικασιών αντικατάστασής του.

Εμπειρα κομματικά στελέχη διατυπώνουν την άποψη ότι θα πρέπει να συζητηθούν όλα, «χωρίς εξαιρέσεις», υποδηλώνοντας προφανώς και το πάντα κρίσιμο ζήτημα της ηγεσίας. Ως άτυπη απάντηση, εκ μέρους προεδρικών κύκλων, επισημαίνεται ότι οι συνεδριακές αποφάσεις είναι πολύ πρόσφατες και ισχύουν, δεν αποκλείουν δε, «εφόσον κάποιος επιθυμεί να εκφράσει τέτοιο θέμα, να το πράξει», τηρώντας τις συντεταγμένες διαδικασίες. «Αυτή την ώρα γεννώνται ευρύτερα υπαρξιακά ζητήματα», προσθέτουν. 

Μείζων προτεραιότητα, σύμφωνα με την Αγίου Κωνσταντίνου, είναι, αφενός, η ανασυγκρότηση του χώρου, στόχος που αντιλαμβάνονται ότι πλέον φαντάζει βουνό, αλλά είναι αποφασισμένοι να υπηρετήσουν, και αφετέρου η διατήρηση της συμπαράταξης με τους Πράσινους του Νίκου Χρυσόγελου. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι θα επιμείνουν στη γραμμή στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής αλλαγής που καταγράφηκε στη χώρα, θεωρώντας μάλιστα ότι η γενικότερη πολιτική τους κατεύθυνση ήταν σωστή και δικαιώνεται. Πέραν της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Φώτη Κουβέλη με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη του, δεν είχε υπάρξει άλλη επαφή. 

Η πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος επιχειρήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Για την «εκλογική καχεξία» τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι υπήρξε ασφυκτική πόλωση, ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας της κοινής προσπάθειας με τους Πράσινους, ενώ λειτούργησε κυρίως η λογική «να φύγει η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου» με τον ΣΥΡΙΖΑ να εισπράττει σχεδόν το σύνολο αυτής της κατηγορίας του εκλογικού σώματος.

«Οι εκλογές έδωσαν σαφές μήνυμα προοδευτικής στροφής. Η ήττα των πολιτικών δυνάμεων της λιτότητας ανοίγει το δρόμο για προοδευτικές αλλαγές στην χώρα, των οποίων η υλοποίησή πρέπει να γίνει με ρεαλισμό και σταθερή την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ο πρόεδρος και η ηγεσία του κόμματος αναλαμβάνουν τις ευθύνες για το εξαιρετικά αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα και τη συνολική πορεία του κόμματος. Μέσα από τις συλλογικές και συντεταγμένες διαδικασίες θα προχωρήσουμε στον επαναπροσδιορισμό της πορείας μας», τονιζόταν στη σχετική ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: