9.1.15

Σενάριο επιδείνωσης από τον Χαρδούβελη...

Σενάριο επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα παρουσιάζει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, Wall Street Journal, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές.
Αναλυτικά, ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία ότι...
η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να υπονομεύσει την πρόσφατη ανάκαμψη της οικονομίας.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι περίπου 3 δισ. ευρώ καταθέσεων έχουν εγκαταλείψει το τραπεζικό σύστημα κατά τους δύο τελευταίους μήνες, με κάποιες από τις εκροές να συνδέονται με φορολογικές πληρωμές. Αν και το ποσό αυτό θεωρείται μικρό σε σύγκριση με τα περίπου 70 δισ. ευρώ που έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον Γκ. Χαρδούβελη «θα μπορούσε να είναι προάγγελος του τι πρόκειται να ακολουθήσει».

Ο υπουργός υπογράμμισε πως η πιθανότητα μαζικής εκροής καταθέσεων (bank run) είναι πολύ μικρή, καθώς οι καταθέτες κατανοούν ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς, ωστόσο ξεκαθάρισε πως είναι ακόμη η αρχή και θα πρέπει η συμπεριφορά των καταθετών να παρακολουθείται πολύ προσεκτικά.


Αν η αβεβαιότητα...


«Αν η αβεβαιότητα δεν επιλυθεί σύντομα, κάποιοι μήνες οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να χαθούν. Αν απολέσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου η οικονομία θα μπορούσε να απογειωθεί, τότε ίσως και το δεύτερο τρίμηνο θα σου δώσει τη μισή αύξηση από αυτή που θα προσέφερε διαφορετικά», είπε ο Γκ. Χαρδούβελης.

Στη βάση αυτή, ο υπουργός ανέφερε πως αν και ο στόχος για την ανάπτυξη του 2015 ανέρχεται στο 2,9%, η ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί σχεδόν στο μισό αυτού του ποσοστού σε σενάριο επιδείνωσης της κατάστασης.
thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: