3.1.15

Αποκαλύψεις που σοκάρουν...


Έχουν περάσει έξι ημέρες από το τραγικό δυστύχημα εν πλω του πλοίου Norman Atlantic και οι μαρτυρίες των επιζώντων, αλλά και η αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων συγκλονίζουν.
Το κουφάρι του πλοίου βρίσκεται πλέον...

στο λιμάνι του Μπρίντεζι, όπου θα συνεχιστούν οι έρευνες για την τύχη των αγνοουμένων, ενώ το «γαϊτανάκι» των ευθυνών διαρκεί με τις ελληνικές και ιταλικές αρχές να συνεχίζουν τη διελκυστίνδα.
Συγκλονίζουν οι εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης

Σκηνές βγαλμένες από κινηματογραφική ταινία θυμίζουν τα ερασιτεχνικά βίντεο που τράβηξαν επιβάτες του Norman Atlantic από την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Στο νέο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα και αποτυπώνονται σκηνές αλλοφροσύνης που έζησαν όσοι ήταν πάνω στο φλεγόμενο πλοίο.

Οι επιβάτες φορώντας τα σωσίβιά τους περιμένουν να επιβιβαστούν στο ελικόπτερο και να σωθούν. Αλλοι φωνάζουν ονόματα φίλων ή συγγενών τους να δουν αν είναι καλά. Κάποιοι είναι κολλημένοι στις άκρες του πλοίου για να αποφύγουν τους καπνούς, αλλά και το κρύο.

Ενας άνδρας φωνάζει «Εδώ έχει ένα μωρό» για δοθεί προτεραιότητα σε αυτό, άλλος ουρλιάζει «Μη σπρώχνετε, σιγά σιγά».



Αναζητούν τους δικούς τους

Στην Ιταλία βρίσκονται από χθες οι συγγενείς των αγνοουμένων του μοιραίου πλοίου. Επίσημα από την ελληνική πλευρά οι νεκροί είναι δυο και οι αγνοούμενοι 10. Οι συγγενείς των αγνοουμένων θα έχουν το άχαρο έργο να επισκεφθούν το νοσοκομείο όπου βρίσκονται δυο σωροί προκειμένου να αναγνωρίσουν αν ανήκουν σε κάποιον δικό τους άνθρωπο. Στη συνέχεια θα επισκεφθούν και τραυματίες που νοσηλεύονται και τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν ταυτοποιηθεί.


Real.gr ΣΥΥΓΕΝΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ by realmedialive

Τα «μαύρα κουτιά» στο μικροσκόπιο

Το κουφάρι του Norman Atlantic βρίσκεται από χθες στο λιμάνι του Μπρίντεζι, όπου χθες ξεκίνησε σταδιακά η έρευνα των ιταλικών αρχών στους χώρους του. Ο εισαγγελέας που συντονίζει τις έρευνες δεν μπόρεσε χθες να εισέλθει στο αμπάρι, καθώς ο χώρος παραμένει καμίνι και συνεχίζουν να σιγοκαίνε φλόγες.
Πλέον οι έρευνες στρέφονται στα στοιχεία που έχουν καταγραφεί από τις ειδικές συσκευές του πλοίου, τα λεγόμενα «μαύρα κουτιά», με την ελπίδα οι καταγραφές σε αυτά να φωτίσουν τις αθέατες πλευρές της ναυτικής τραγωδίας.

Μέχρι τότε η αντιπαράθεση των ελληνικών με τις ιταλικές αρχές συνεχίζεται.

Το Λιμενικό διαψεύδει την ιταλική πλευρά

Ο πλοίαρχος του μοιραίου πλοίου Αρτζίλιο Τζιακομάτσι επιχείρησε να τοποθετήσει στο κάδρο των ευθυνών την ελληνική πλευρά κάνοντας λόγο για ολιγωρία.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί φαίνεται να καταρρίπτονται από τις καταγεγραμμένες επικοινωνίες.

Οι ενέργειες του Λιμενικού

Σύμφωνα με τα όσα έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα από το ιστορικό των ενεργειών του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης μέχρι την στιγμή που υπήρξε η πρώτη επικοινωνία με το πλοίο, αποκαλύπτεται πως ο Τζιακομάτσι ενημέρωσε για την πυρκαγιά τρεις ώρες μετά από την εκδήλωσή της.

Η πρώτη πληροφορία για την ύπαρξη πυρκαγιάς έρχεται από επιβάτη στις 5.40, ενώ, στη συνέχεια οι όποιες προσπάθειες για επικοινωνία με τον πλοίαρχο ήταν άκαρπες (σημειωτέον ότι η φωτιά ξέσπασε στις 4.10 τα ξημερώματα). Συγκεκριμένα το ΕΚΣΕΔ Πειραιά δεν μπορούσε να μιλήσει με τον πλοίαρχο, καθώς η γραμμή ήταν μονίμως κατειλημμένη.

Η λίστα των επιβατών

Τελικά η πρώτη επαφή με τον Τζιακομάτσι έγινε στις 7.03, όταν και ενημέρωσε πως έχει ήδη καθελκύσει την αριστερή βάρκα χωρητικότητας 150 ατόμων. Ανέφερε, ακόμη, πως εξαιτίας της πυρκαγιάς δεν μπορούσε να κατεβάσει τη δεξιά λέμβο, ενώ, πληροφόρησε πως έχει 411 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα, ενώ δεν έχει και ρεύμα.

Από τα στοιχεία, ακόμη, προκύπτει πως ενώ το Norman Atlantic βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα προτίμησε να επικοινωνήσει απευθείας με την Ιταλία, χωρίς να ενημερώσει τις ελληνικές αρχές εγκαίρως.

Επιπλέον, το υπουργείο Ναυτιλίας κοινοποίησε και την αποσταλείσα αλληλογραφία με την οποία προωθήθηκαν οι καταστάσεις επιβατών και πληρώματος προς την Ιταλική πλευρά.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: