17.1.15

ΑΚΕΛ: Η πολιτική Αναστασιάδη μας οδήγησε στην απομόνωση...

Ο Άντρος Κυπριανού
Καταθλιπτικά χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, τα αποτελέσματα της πολιτικής του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, που έχει σαν αποτέλεσμα όλοι τώρα να στρέφονται κατά των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Άντρος Κυπριανού, κάλεσε τον πρόεδρο της Κύπρου, να...
προβεί σε ενέργειες που θα αναγκάσουν την Τουρκία να ακυρώσει τη Navtex, να αποχωρήσει το Μπαρπαρός και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών. Υποστήριξε ότι ο κ. Αναστασιάδης ακολούθησε την πολιτική που ζητούσαν τα άλλα κόμματα και όχι την πολιτική του ΑΚΕΛ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, είπε ο κ. Κυπριανού, θα πρέπει να αλλάξει τακτική και να τερματίσει την πολιτική παλινδρομήσεων και αμφιταλαντεύσεων. Καθιστάται πλέον προφανές, πρόσθεσε, ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε το φυσικό αέριο χωρίς λύση και θα πρέπει να ακολουθηθεί τακτική στη βάση στρατηγικής που έχει χαραχθεί,  για απελευθέρωση και επανένωση με λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, τόνισε ότι επί διακυβέρνησης Χριστόφια, δεν υπήρξε ψήφισμα ή έκθεση των Ηνωμένων ΕΘνών που να κάνει αναφορά σε απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Υπέδειξε ότι ο Κύπριος πρόεδρος, επέλεξε να συγκρουστεί και με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι Ρωσία, Γαλλία και Κίνα θα φανούν συνεπείς με τις θέσεις αρχών στο Κυπριακό. Εναποθέτουμε, είπε, τις ελπίδες μας σε αυτές τις χώρες, σε σχέση με την έκθεση για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε επίσης ότι οπισθοδρόμηση υπήρξε και σε σχέση με το προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία. Έχουμε, είπε, όλη τη διεθνή κοινότητα εναντίον μας, και η επιλογή, πρόσθεσε, δεν είναι να πάμε σε σκληρότερες θέσεις, γιατί κάτι τέτοιο θα μας απομονώσει περισσότερο.


Ο Μπαν Κι μουν εμμένει στην έκθεσή του

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στις 16 Ιανουαρίου, τέθηκε ερώτηση από δημοσιογράφο σχετικά με τις τοποθετήσεις του πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος υπήρξε πολύ επικριτικός σχετικά με την πρόσφατη έκθεση του Μπαν Κι μουν για την Κύπρο.

Όπως είπε ο δημοσιογράφος, ουσιαστικά ο γ.γ. προσπαθεί να αναγκάσει την Κύπρο να επιστρέψει στο τραπέζι, παρά τις παραβιάσεις της κυριαρχίας της από την τουρκική πλευρά, και ζήτησε από τον ΟΗΕ να τοποθετηθεί μετά από τις δηλώσεις αυτές.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος είπε ότι «ο γενικός γραμματέας υποστηρίζει πλήρως το έργο του ειδικού απεσταλμένου κ. Eide, καθώς επίσης εμμένει στην έκθεσή του. Όπως και σε πολλές περιπτώσεις, και σε γενικές γραμμές, συχνά οι εκθέσεις του γενικού γραμματέα προκαλούν αντιδράσεις από τη μία ή την άλλη πλευρά, αλλά δεν υπάρχει λόγος εμείς να σχολιάσουμε τις αντιδράσεις στην έκθεση του». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: