25.1.15

Από τα «Ζάππεια» στη ζοφερή πραγματικότητα...


«Τις θυσίες που έχεις κάνει εσύ και η οικογένειά σου τις γνωρίζω καλά και στεναχωριέμαι που χρειάστηκε να γίνουν στη διάρκεια της θητείας μου, όμως δεν είχα άλλη επιλογή». 
Σε ένα από τα τελευταία προεκλογικά σποτ της Ν.Δ. ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να...
πείσει μια μεσοαστική οικογένεια για το πρόγραμμά του, το ήθος και την ειλικρίνειά του. «Τώρα φύγαμε από την περιπέτεια με τα ελλείμματα, τώρα μπορώ και εγγυώμαι. Και ό,τι υπόσχομαι εγώ το δίνω! Και είναι για πάντα!»

Ξεπεράσαμε το ύφος, που θυμίζει καμπάνια εταιρείας κινητής τηλεφωνίας («double play 30 ευρώ για πάντα»), και αναζητήσαμε τις προεκλογικές προγραμματικές εξαγγελίες της Ν.Δ. και του ίδιου του πρωθυπουργού το 2012 λίγο πριν από τις διπλές εκλογές: θυμόμαστε τα 15 βασικότερα σημεία του προγράμματος, το Ζάππειο και το... wi-fi.


1. Αποκατάσταση συντάξεων και πολυτεκνικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2009.




Οχι μόνο δεν αποκαταστάθηκαν οι συντάξεις, αλλά πραγματοποιήθηκαν μειώσεις, σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από 40% σε κύριες και επικουρικές.


2. Αποκατάσταση των ζημιών από το «κούρεμα» στους ομολογιούχους και στα ασφαλιστικά ταμεία.




Ακόμα δεν έχει δοθεί καμία λύση στο πρόβλημα 15.000 οικογενειών που εμπιστεύτηκαν το ελληνικό κράτος και τοποθέτησαν τις οικονομίες τους σε ελληνικά ομόλογα. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν τροπολογίες για την αποκατάσταση των ζημιών των ομολογιούχων, αλλά η κυβέρνηση της Ν.Δ., μέσω του υφυπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, μπλόκαρε τις τροπολογίες και δεν έδωσε απάντηση.


3. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο. Εκτακτο επίδομα ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους που είδαν τα καταστήματά τους να κλείνουν.




Aπό το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας αποκλείστηκαν 950.000 άνεργοι. Η κυβέρνηση έδειξε την αποστροφή της στο 98,5% των μακροχρόνια ανέργων και επιδότησε μόλις το 1,5% αυτών (δεν ξεπερνούν τους 14.500 και αυτοί παίρνουν επίδομα 200 ευρώ τον μήνα). Tα κριτήρια για το επίδομα αυστηροποιήθηκαν και η εργασία ελαστικοποιήθηκε. Το 35,9%, δηλαδή αναλογικά πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά, έχει στην οικογένεια τουλάχιστον έναν άνεργο. Από αυτό το ποσοστό μόνο 8,9% λαμβάνει επίδομα ανεργίας.



Πραγματική απάτη στήθηκε εις βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, καθώς παρακρατήθηκαν τα χρήματα της εισφοράς αλληλεγγύης από τον ΟΑΕΕ, ο οποίος εν γνώσει του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, αρνήθηκε να τα αποδώσει στον Οργανισμό ώστε να χρηματοδοτηθεί το επίδομα ανεργίας των αυτοαπασχολούμενων, ελάχιστοι εκ των οποίων τελικά επωφελήθηκαν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

4. Δεν θα πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.



Μέσος μικτός μισθός 2012: 1.155 ευρώ. Mέσος καθαρός μισθός: 887 ευρώ. Μέσος μικτός μισθός 2013: 1.037 ευρώ. Mέσος καθαρός μισθός 817 ευρώ

■ Κάθε εργαζόμενος απώλεσε κατά μέσο όρο 557 ευρώ το 2014 (2 δισ. οι συνολικές απώλειες εισοδήματος).

■ Οι μειώσεις του μέσου πραγματικού μισθού και της απασχόλησης συρρικνώνουν το διαθέσιμο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών που προέρχεται από εργασία (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Οκτώβριος 2014).

■ Tέσσερις στους δέκα Ελληνες που διατηρούν μια θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με λιγότερα από 750 ευρώ μικτά ή περίπου 630 ευρώ καθαρά σε μηνιαία βάση. Μέσα σε δύο χρόνια το ποσοστό των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας διπλασιάστηκε. Ο μέσος καθαρός μισθός στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει κάτω από τα 800 ευρώ, αν ληφθούν υπόψη φόροι εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές (πηγή: επεξεργασία στοιχείων IKA).


■ Στην πενταετία 2010-2014 η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων μειώθηκε κατά 23%.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Κώστα Ζαφειρόπουλου, ΕΔΩ...

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: