5.1.15

«Δεν προκύπτει κανένα θέμα σύγκρουσης συμφερόντων για τον Γιούνκερ»...

«Δεν προκύπτει κανένα θέμα σύγκρουσης συμφερόντων για τον  Γιούνκερ»
Τι απάντησε στον Δ. Παπαδημούλη σε ερώτηση για το σκάνδαλο Luxleaks, ο Επίτροπος Ανταγωνισμού...
Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση το φορολογικό σύστημα του Λουξεμβούργου, αλλά και άλλων χωρών (tax ruling), που επιτρέπει σε πολυεθνικές επιχειρήσεις να...
φοροαποφεύγουν με νόμιμο τρόπο, εξέφρασε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκέτ Βεστάγκερ, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ.Παπαδημούλης στην ερώτησή του έθετε το θέμα των αποκαλύψεων του φορολογικού σκανδάλου LuxLeaks από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), σύμφωνα με την οποία «343 πολυεθνικές εταιρίες συστηματικά φοροδιέφευγαν, εκμεταλλευόμενες το χαλαρό φορολογικό καθεστώς του Λουξεμβούργου», μεταξύ των οποίων και 9 εταιρίες που ανήκαν ή ακόμα ανήκουν σε ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ζητά από την Κομισιόν να τον πληροφορήσει για το στάδιο που βρίσκονται οι έρευνες για πιθανές κρατικές ενισχύσεις προς πολυεθνικές επιχειρήσεις από το Λουξεμβούργο, αλλά και να αξιολογήσει εάν υπάρχει θέμα «σύγκρουσης συμφερόντων» για τον Πρόεδρο της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, ΖΚ Γιούνκερ.

Στην απάντησή της η αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού, αφού σημειώνει ότι η Κομισιόν «διερευνά επί του παρόντος, βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, δύο περιπτώσεις φορολογικών αποφάσεων στο Λουξεμβούργο: Fiat Finance and Trading (FFT) και Amazon», τονίζει ότι «οι έρευνες αυτές, εντούτοις, δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτό καθαυτό το σύστημα έκδοσης φορολογικών αποφάσεων. Οι φορολογικές αποφάσεις μπορούν να αποτελούν χρήσιμο εργαλείο, καθώς παρέχουν ασφάλεια δικαίου για τον φορολογούμενο εκ των προτέρων. Ωστόσο, οι φορολογικές αποφάσεις πρέπει να συνάδουν με το ενωσιακό δίκαιο και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με αντιανταγωνιστικό τρόπο, χορηγώντας επιλεκτικό πλεονέκτημα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις».

Καταλήγοντας στην απάντησή της η κ. Βεστάγκερ ξεκαθαρίζει ότι για την Κομισιόν δεν προκύπτει θέμα «σύγκρουσης συμφερόντων» για τον κ. Γιούνκερ, αφού «ο Πρόεδρος της Επιτροπής δεν διαθέτει δικαίωμα αρνησικυρίας», ενώ απαντώντας στο ερώτημα εάν διαθέτει στοιχεία για το, κατ’ εκτίμηση, ύψος της φοροδιαφυγής ελληνικών εταιριών (πρώην και νυν) που βρίσκονται στη λίστα LuxLeaks, δήλωσε απλά ότι «η Επιτροπή δεν διαθέτει δυστυχώς επαρκείς πληροφορίες ώστε να είναι σε θέση να απαντήσει στην ερώτηση αυτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: