... πότε παραδίδονται τα ψηφοδέλτια...
Γράφει η Ντίνα Καραμάνου
Από την προηγούμενη ημέρα των εκλογών στα σχολικά κτίρια της χώρας, όπου υπάρχουν εκλογικά κέντρα, κόσμος πηγαινοέρχεται με πυρετώδεις ρυθμούς.
Οι αίθουσες ετοιμάζονται-τα θρανία μετακινούνται για να στηθούν τα παραβάν από τους ...
υπαλλήλους των δήμων ενώ και τα κομματικά επιτελεία στήνουν τα δικά τους «τραπεζάκια έξω».
Τοιχοκοκολούνται στις πόρτες οι αριθμοί των εκλογικών τμημάτων με τα αρχικά των ψηφοφόρων και στις εξόδους οι εκλογικοί κατάλογοι που αφορούν το συγκεκριμένο κτίριο.
Τα ψηφοδέλτια έχουν δοθεί και έχουν στηθεί με τη σειρά περιμένοντας τους ψηφοφόρους. Ταυτόχρονα ο κλητήρας του εκάστοτε δήμου έχει μεταφέρει στα εκλογικά τμήματα και αντίγραφα των εκλογικών καταλόγων.
Νωρίς το πρωί της Κυριακής, λίγο πριν από την ανατολή του ηλίου, σε κάθε σχολείο ένας κλητήρας του εκάστοτε δήμου με τα κλειδιά στο χέρι θα ανοίξει όλες τις αίθουσες.
Η εκλογική διαδικασία αρχίζει στις 7 το πρωί και τελειώνει στις 7 το βράδυ.
Εκείνη την ώρα η κάλπη κλείνει και σφραγίζεται, αδειάζει από τους φακέλους και αρχίζει η καταμέτρηση, που διαρκεί, πολλές φορές, ολόκληρη τη νύχτα.
Ψηφοδέλτια καταμετρούν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, με την εποπτεία του δικαστικού αντιπροσώπου, ενώ επιτρέπεται να βρίσκονται παρόντες και ένας εκπρόσωπος από κάθε συμμετέχον κόμμα για να διασφαλίσουν το αδιάβλητο της διαδικασία.

Όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, ο γραμματέας της επιτροπής συντάσσει το πρακτικό  και η διαδικασία ολοκληρώνεται.
Όχι για όλους.
Είναι, πια, ξημερώματα και έχει αρχίσει το δεύτερο μέρος του «Γολγοθά» των δικηγόρων.
Με τον εκλογικό σάκο στο ένα χέρι -στον οποίο βρίσκονται όλα τα ψηφοδέλτια-και το πρακτικό στο άλλο, πηγαίνουν στην Ευελπίδων, για να τα καταθέσουν στο Πρωτοδικείο.
Περιμένουν υπομονετικά με τις ώρες στην ουρά μέχρι να έρθει η σειρά τους κι αφού καταθέτουν και υπογράφουν τελικά αποχωρούν...
newpost.gr