20.1.15

Το τσεκούρι στο μυαλό του...

Photo: Nikos Libertas / SOOC«Η δικιά μας η γενιά δεν θα παραδώσει τη χώρα στην Αριστερά, δεν πρόκειται να τους αφήσουμε ό,τι και αν είναι εκείνο το οποίο χρειάζεται να κάνουμε. Ό,τι υπερασπίστηκαν οι παππούδες μας γενναία με τα όπλα θα το υπερασπιστούμε εμείς με την ψήφο μας την επόμενη Κυριακή. Για να είμαστε όλοι συνεννοημένοι»!

Οι αναφορές αυτές του Βορίδη, σε μια...
προεκλογική ομιλία του στον Ασπρόπυργο, θα μπορούσαν να είχαν γίνει και σε μια άλλη εποχή, όχι πολύ μακρινή, στον εμφύλιο. Ωστόσο, ακούστηκε μόλις χθες, στην αυγή του 2015. Έχει σημασία ότι ακούστηκε από τα χείλη του συγκεκριμένου ανθρώπου με το ακροδεξιό παρελθόν, που συνοψίζεται σε φωτογραφία μ' ένα τσεκούρι κυνηγώντας πολιτικούς του αντιπάλους !

Τον Βορίδη, μετά τη συγκεκριμένη δράση του σε φασιστικές οργανώσεις, στη συνέχεια τον υποδέχτηκαν σ' ένα κοινοβουλευτικό κόμμα. Και όχι μόνο τον υποδέχτηκαν αλλά και τον «αξιοποίησαν» σε θέσεις σημαντικών υπουργείων, ενώ έπαιξε ρόλο κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και προβλήθηκε από το ίδιο το κόμμα ως ένα από τα νέα ικανά στελέχη του.

Η φράση, με την οποία δηλώνει ότι θα κάνουν «ό,τι και αν είναι εκείνο το οποίο χρειάζεται να κάνουμε» για να μην παραδοθεί η χώρα στην Αριστερά, είναι αυτή που όχι απλά προκαλεί, αλλά παραπέμπει σε δράσεις μεταγενέστερων εποχών του εμφυλίου, εκείνες της χούντας. Αν μάλιστα συνοδευτεί με την αναφορά στο γνωστό τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», την οποία έκανε στη συνέχεια, υποθέτει εύκολα κανείς πως ο Βορίδης μπορεί σήμερα να μην κρατάει τσεκούρι, αλλά το έχει στο μυαλό του.

Πολλές υπερβολές μπορούν να ειπωθούν σε μια προεκλογική περίοδο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο με τέτοια ενταση. Ωστόσο, τίποτα δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους αναφορές με τις οποίες αφήνεται να εννοηθούν πολλά. Όταν, μάλιστα, ακούγονται από τον συγκεκριμένο άνθρωπο με το γνωστό παρελθόν, το μυαλό το οποίο μπορεί να ερμηνεύσει αυτήν την αναφορά μπορεί να πάει παντού.  Οπουδήποτε. Για τον Βορίδη μιλάμε. Και άλλωστε τι θα πει ότι θα κάνουν οτιδήποτε; Δεν θα περιοριστούν στα νόμιμα;

Ελπίζω -όχι με πολλές πιθανότητες, είναι η αλήθεια- πως η Ν.Δ. θα αποδοκιμάσει τις αναφορές του. Ας το κάνουν, τουλάχιστον, τα στελέχη της που δεν έχουν τέτοιο παρελθόν και δεν θέλουν να συνδέουν τ' ονομά τους με Βορίδηδες...

Γιάννης Παντελάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: