22.1.15

Βούτσης: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξαρτηθεί από το μετεκλογικό κάδρο...

Από "το κάδρο που θα φτιαχτεί μετεκλογικά" θα κριθεί το πρόσωπο που θα...
υποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Βούτσης, γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής στην Α' περιφέρεια Αθηνών. «Θα εξαρτηθεί από το κάδρο που θα φτιαχτεί μετεκλογικά, από το πολιτικό τοπίο, από τους συσχετισμούς, όχι όμως εις βάρος του βασικού μας προγράμματος. Το τονίζω» σημειώνει ο κ. Βούτσης.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ρεαλιστικό ενδεχόμενο την αυτοδυναμία, ο κ. Βούτσης σημειώνει: «Ενδεχομένως, με τη βοήθεια όμως πάντοτε αυτού του απαράδεκτου καλπονοθευτικού νόμου. Όσο μεγάλο ποσοστό και αν πάρουμε, θέλουμε την αυτοδυναμία για να μη βάλουμε νερό στο κρασί μας, πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην έχουμε απέναντί μας το υπόλοιπο ποσοστό, που θα είναι μεγαλύτερο. Γι' αυτό πάντοτε μιλάμε για κύκλους στήριξης, συναίνεσης, ανοχής στην κοινωνία κυρίως, αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις».

Αναφορικά με τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το ενδεχόμενο να μην συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Βούτσης τονίζει: «Εδώ θα είμαστε και σήμερα και θα είμαστε και από Δευτέρα εδώ, με ένα νέο πολιτικό συσχετισμό ελπίζω που θα καθιστά απολύτως υποχρεωτική την αλληλέγγυα και ισότιμη στάση απέναντι στην ελληνική περίπτωση μέσα στην ΕΕ».

Η συνέντευξη του Νίκου Βούτση, γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου βουλευτή στην Α' Αθήνας έχει ως εξής:

-Κύριε Βούτση, είμαστε ελάχιστες ημέρες πριν από τις εκλογές. Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε ως υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας; 
Το κλίμα έρχεται από όλη την Ελλάδα. Το Σάββατο ήμουν στο Λιτόχωρο Πιερίας, δεν κάνω κάποια ειδική καμπάνια για την ψήφο στην Α' Αθήνας, είμαι διαθέσιμος σε ό,τι υπάρχει στον προγραμματισμό του κόμματος και είναι εξαιρετικό το κλίμα. Είναι πρωτόγνωρο και πρωτοφανές για μας. Έχει διαμορφωθεί πολιτικό ρεύμα δημοκρατικής αλλαγής, για να γυρίσουμε σελίδα, να φύγουμε από τα μνημόνια, προσδοκία, ελπίδα. Υπάρχουν αρκετά χαμόγελα και είναι πολύ σημαντικό.

-Ρεύμα αυτοδυναμίας;
Ενδεχομένως, με τη βοήθεια όμως πάντοτε αυτού του απαράδεκτου καλπονοθευτικού νόμου. Όσο μεγάλο ποσοστό και αν πάρουμε, θέλουμε την αυτοδυναμία για να μη βάλουμε νερό στο κρασί μας, πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην έχουμε απέναντί μας το υπόλοιπο ποσοστό, που θα είναι μεγαλύτερο. Γι' αυτό πάντοτε μιλάμε για κύκλους στήριξης, συναίνεσης, ανοχής στην κοινωνία κυρίως, αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις.

-Θα ήθελα να σχολιάσετε τη δήλωση του υπουργού Υγείας, του κ. Βορίδη, ότι δεν θα αφήσει τη χώρα στην Αριστερά και «ό,τι χρειαστεί θα το κάνουμε». 
Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Ο κ. Βορίδης δεν θα έπρεπε να κάνει τέτοιες δηλώσεις, δηλ. να μη σκέπτεται δυνατά. Έχει δικαίωμα να σκέφτεται, να λέει ό,τι θέλει είναι επίσης δικαίωμά του, αλλά τον κρίνει και τον καθιστά στα μάτια του κόσμου περίεργα ανασφαλή.

-Την ίδια ώρα, η υπόλοιπη Ευρώπη, θα έλεγα όλος ο κόσμος, οι ισχυρές δυνάμεις, για την ακρίβεια, φαίνεται να έχουν αποδεχθεί το ενδεχόμενο η Ελλάδα να έχει κυβέρνηση της Αριστεράς. Πάντως, δεν λείπουν οι πιέσεις. Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και η κ. Λαγκάρντ, επίσης, η υπεύθυνη του ΔΝΤ, τάχθηκε κατά του κουρέματος του δημόσιου χρέους. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτές τις πιέσεις;
Η κ. Λαγκάρντ τα λέει μέσα από την ασφάλεια του καταστατικού του ΔΝΤ που δεν προβλέπει απομείωση και κούρεμα του χρέους. Ο κ. Γιούνκερ βρίσκεται ο ίδιος, αυτοβούλως, δεν εννοώ καμία συνωμοσία, σε διατεταγμένη υπηρεσία ενίσχυσης των πολιτικών του φίλων. Άλλωστε έχει κάνει τη φοβερή δήλωση προ ενός μηνός ότι «εμείς θέλουμε γνωστά πρόσωπα να δούμε και μετά τις 26 Γενάρη». Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα που λέει είναι στο πλαίσιο μιας προπαγανδιστικής ρητορικής, την οποία σεβόμαστε, αλλά δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε. Πάντως, ότι σε όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη γίνεται ανοιχτά δημόσια συζήτηση και αντιπαράθεση για θέματα για τα οποία πριν από ένα χρόνο θα μας βάζανε πιπέρι στο στόμα, στους Έλληνες και σε άλλους, δείχνει ότι αυτό το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, είναι διεθνές, η κρίση και η υπέρβασή της, και ότι οι μέχρι τώρα συνταγές ήταν άκρως αποτυχημένες. Αφορμή είναι οι ελληνικές εκλογές γι' αυτή τη συζήτηση.

-Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σήμερα μια κρίσιμη συνεδρίαση, από την οποία θα κριθεί αν θα αγοραστούν ή όχι κρατικά ομόλογα από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με διαρροές, η ΕΚΤ δεν θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Έχετε κάποιο σχόλιο;
Εδώ θα είμαστε και σήμερα και θα είμαστε και από Δευτέρα εδώ, με ένα νέο πολιτικό συσχετισμό ελπίζω που θα καθιστά απολύτως υποχρεωτική την αλληλέγγυα και ισότιμη στάση απέναντι στην ελληνική περίπτωση μέσα στην ΕΕ.

-Τη Δευτέρα, υπάρχει μια συνεδρίαση του Eurogroup, που από ό,τι καταλαβαίνω ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στείλει εκπρόσωπο. Μήπως στείλει; 
Μη μιλάμε με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος και αυτοδύναμος στις εκλογές. Είναι κάτι που κρίνεται αυτή την εβδομάδα, παρότι το κλίμα συνηγορεί απολύτως για μια τέτοια περίπτωση. Πλην, όμως, είναι σαφές ότι μέχρι να γίνει, μέχρι να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση τα καθήκοντα αυτά, έστω και χωρίς δεσμεύσεις, θα τα έχει η παρούσα κατάσταση.

-Έχετε σκεφτεί το πρόσωπο που θα είναι ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας;
Ειλικρινά όχι, γιατί και αυτό εξαρτάται από το κάδρο που θα φτιαχτεί μετεκλογικά, από το πολιτικό τοπίο, από τους συσχετισμούς, τις συμβάσεις που θα χρειαστεί να κάνουμε, όχι όμως εις βάρος του βασικού μας προγράμματος. Το τονίζω...

Δεν υπάρχουν σχόλια: