5.1.15

Συνεχίζεται το μπάχαλο με τις πρυτανικές εκλογές του ΑΠΘ...

undefinedΣυνεχίζονται οι παλινωδίες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το θέμα των εκλογών για νέο πρύτανη, με το...
Συμβούλιο του Ιδρύματος να κατηγορείται για εκ νέου παράβαση της νομοθεσίας.

Μετά τη παράιτηση του τρίτου υποψηφίου καθηγητή Γ. Παπαδογιάννη, ο ένας εκ των δύο υποψηφίων που διεκδικεί τη θέση του πρύτανη Ανδρέας Γιαννακουδάκης κατέθεσε ένσταση τη Δευτέρα ζητώντας να αναβληθούν οι εκλογές λόγω της προεκλογικής περιόδου καθώς τίθεται εκ νέου θέμα νομιμότητά τους.

Σύμφωνα με την ένσταση που κατέθεσε ο κ. Γιαννακουδάκης ο νόμος προβλέπει πως από τη προκήρυξη των εκλογών μέχρι και την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης απαγορεύεται οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή καθώς και πρόσληψη. Μάλιστα ο κ. Γιαννακουδάκης ξεκαθαρίζει πως σε περίπτωση που δεν ανασταλλούν οι εκλογές θα θέσει και θέμα νομιμότητας της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας όσον αφορά τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση είναι εύλογο το ερώτημα που δημιουργείται τόσο όσον αφορά  τις προθέσεις όσο και όσον αφορά  την ικανότητα του Συμβουλίου του Ιδρύματος να φέρει σε πέρας τις αρμοδιότητές του καθώς μετά τη "περιπέτεια" του ΑΠΘ με τις παράνομες ενέργειες στις πρώτες εκλογές τις οποίες ακύρωσε το ΣτΕ, εκ νέου κατηγορείται για παραβίαση της νομοθεσίας και στη δεύτερη διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό πως το Συμβούλιο Ιδρύματος πήρε την απόφαση να ορίσει ημερομηνία εκλογών μία ημέρα μετά την τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή από την οποία δεν εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ενώ γνώριζε πως ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την ημερομηνία των εθνικών εκλογών.

Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Γ. Παπαδογιάννης

Την παραίτησή του υπέβαλλε με έγγραφο που απέστειλε στο Συμβούλιο Ιδρύματος ο καθηγητής Γ. Παπαδογιάννης από τις εκλογές για την ανάδειξει του νέου πρύτανη του ΑΠΘ.

Στην επιστολή του ο κ. Παπαδογιάννης επικαλείται ως λόγο για την απόσυρσή του το συμφέρον του πανεπιστημίου καθώς σύμφωνα με τη διαδικασία μετά την πρώτη ψηφοφορία μεταξύ των τριών θα έπρεπε να ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία, μεταξύ των δύο πρώτων.

"Το συμφέρον του Πανεπιστημίου και το κύρος των θεσμικών του οργάνων, μονοπρόσωπων και πολυπρόσωπων, πρέπει να βρίσκονται πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις", τονίζει και προσθέτει: "Πρέπει, λοιπόν, να αντιμετωπιστούν με την εκλογή Πρύτανη το συντομότερο δυνατόν".

"Για να διευκολύνω την ομαλή και ταχεία διεξαγωγή των εκλογών, αποσύρω την υποψηφιότητά μου και εύχομαι στο Πρύτανη που θα εκλεγεί καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει να αντιμετωπίσει", καταλήγει.

Μετά από τη κίνηση του κ. Παπαδογιάννη τη θέση του πρύτανη του ΑΠΘ διεκδικούν ο Π. Μήτκας και ο Α. Γιαννακουδάκης από τη πρώτη ψηφοφορία.

Οι εκλογές θα γίνουν στις 13 και αν χρειαστεί στις 14 Ιανουαρίου σε επανάληψη με ηλεκτρονική ψηφοφορία ενώ υποψήφιοι, μετά την έγκριση του Σ.Ι, θα είναι πλέον ο Περικλης Μήτκας και ο Ανδρέας Γιαννακουδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ιδρύματος ο Στ. Λογοθετίδης και ο Γ. Παντής απέσυραν την υποψηφιότητά τους.

Ο Γιάννης Παντής κατήγγειλλε "μια διαδικασία χωρίς εχέγγυα δίκαιης κρίσης". Στην επιστολή του ο πρώην αντιπρύτανης, Γιάννης Παντής υπογράμμιζε πως "το ΣΙ υποτίμησε τους ακαδημαϊκούς θεσμούς και αγνόησε τις συνέπειες της παραβίασης τους. Επιπλέον, ενώ μετά την θεσμική περιπέτεια που προκάλεσε, όφειλε να συνεδριάσει ως όργανο και να λογοδοτήσει, αυτό ως ξένο σώμα στο ΑΠΘ, συνέχισε να ενεργεί χωρίς να αναλάβει τις ευθύνες του. Ιδίως ο Αναπληρωτής Πρόεδρος και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου οι οποίοι καθόρισαν την μη νόμιμη συνεδρίαση του οργάνου, όφειλαν να παραιτηθούν, έτσι ώστε να μην βαραίνει η ευθύνη ολόκληρο το ΑΠΘ. Όσο αυτό δεν γίνεται, δεν νομιμοποιείται το ΣΙ να συνεχίζει την διαδικασία και για τον λόγο αυτό αρνούμαι να συμμετέχω περαιτέρω σε μια διαδικασία χωρίς εχέγγυα δίκαιης κρίσης. Δεν θα ήθελα σε αυτήν την αρνητική ιστορία για το ΑΠΘ να προσθέσω και εγώ την προσωπική μου σελίδα,  ούτε καν την δική μου αρνητική παράγραφο".

Ο Στέργιος Λογοθετίδης από τη πλευρά του με επιστολή του υπογράμμισε πως "δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα διασφάλισης του αδιάβλητου, καθώς και της μυστικότητας της ψήφου των Πρυτανικών εκλογών" ενώ έκανε και αναφορά στην εισαγγελική έρευνα-αυτεπάγγελτη μήνυση που έχει κινηθεί σχετικά με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Επιπλέον τόνισε πως αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά για τη θέση Πρύτανη του ΑΠΘ, όπως ανέφερε "όσο εσείς, από το θεσμικό σας ρόλο και τις αποφάσεις σας, δεν διασφαλίζετε το αδιάβλητο και την μυστικότητα της ψήφου των επικείμενων Πρυτανικών Εκλογών".

Τέλος υπενθυμίζεται πως πρόκειται για επανάληψη της συνεδρίασης που ακύρωσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προ λίγων εβδομάδων, καθώς δεν είχε κληθεί ο τότε πρύτανης Γ. Μυλόπουλος...
alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: