5.1.15

Στο Eurogroup η πρώτη μέρα της νέας κυβέρνησης...


Κατευθείαν στα βαθιά θα μπει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, καθώς την επόμενη μέρα πραγματοποιείται το πρώτο Eurogroup του 2015, στη διάρκεια του οποίου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κάνουν ένα πρώτο «ταμείο» για...
το εκλογικό αποτέλεσμα της Αθήνας, στέλνοντας έτσι και το ανάλογο μήνυμα.

Εικάζεται ότι αυτό δεν θα διαφέρει από τη «γραμμή» των τελευταίων ημερών του Βερολίνου και των κρατών «δορυφόρων» της καγκελαρίου που επισημαίνει την ανάγκη συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας του Μνημονίου.

Μετά το «κρας τεστ» του Eurogroup θα ακολουθήσει το ραντεβού με την τρόικα που θα κρίνει την εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ που έχει ανάγκη η χώρα για να πληρώσει υποχρεώσεις 4,6 δισ. ευρώ που λήγουν στο πρώτο τρίμηνο.

Τη σκυτάλη παίρνουν οι αποφάσεις για την ένταξη της χώρας στη γραμμή χρηματοδότησης ECCL με ύψος κεφαλαίων έως 10,9 δισ. ευρώ και με νέες σκληρές δεσμεύσεις για τα νοικοκυριά. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού από τη νέα κυβέρνηση εφόσον μεταβληθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2015.

Τα πέντε «αγκάθια» για τη νέα κυβέρνηση

► Διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης για να αποδεσμευτεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

► Ενταξη στη γραμμή χρηματοδότησης (ECCL), με κεφάλαια ύψους 10,9 δισ. ευρώ.

► Συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Η τρόικα έχει ήδη ζητήσει ακύρωση του βασικού σχεδίου.

► Λήξη ομολόγων. Πονοκέφαλος οι υποχρεώσεις 31 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

► Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα. Κατάθεση μέχρι τον Απρίλιο.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: