5.1.15

Financial Times: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο για την αναδιάρθρωση του χρέους...

Financial Times: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο για την αναδιάρθρωση του χρέους
Στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, το Grexit και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναφέρονται σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Όπως αναφέρει ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου, «φέτος για την ευρωζώνη ήρθε η ώρα της...
αλήθειας» και αναφέρεται στις τρεις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία.

«Η πιθανότητα να εκδηλωθεί μια τουλάχιστον πολιτική αναταραχή είναι πραγματικά πολύ μεγάλη. Στην Ελλάδα και την Ισπανία, τα κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς προηγούνται στις δημοσκοπήσεις», υπογραμμίζει ο Μίνχαου.

«Στην Ελλάδα, η πολιτική επιλογή γίνεται ουσιαστικά ανάμεσα στο status quo της δημοσιονομικής λιτότητας και σε μια εναλλακτική συμφωνημένης στάσης πληρωμής χρέους», τονίζει ο Μινχάου.

Ο αρθρογράφος των FT αναφέρεται και στην περίπτωση αναδιάρθρωση χρέους την οποία όπως λέει το μόνο κόμμα που παρουσιάζει πειστικά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο για την αναδιάρθρωση χρέους, δεν είναι ειλικρινής που αποκλείει μια έξοδο από την ευρωζώνη. Όταν υποστηρίζεις την αναδιάρθρωση χρέους, πρέπει επίσης να απαντήσεις στην ερώτηση τι θα κάνεις, αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν», σημειώνει ο Μινχάου.

«Οι επιλογές σε αυτή την περίπτωση θα είναι είτε η επιστροφή στο status quo -οπότε και δεν έχει νόημα η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ- είτε η έξοδος από την ευρωζώνη και η μονομερής στάσης πληρωμών έναντι των ξένων πιστωτών. Αυτό όμως ακριβώς το αποκλείει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος έχει σωστά ένστικτα, αλλά ίσως δεν έχει τις σωστές στρατηγικές», τονίζει.

Μάλιστα ο Μινχάου συμπληρώνει ότι «ο μόνος τρόπος για να αναδιαρθρώσει η Ελλάδα το χρέος της, θα είναι φεύγοντας από την Eυρωζώνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: