21.1.15

FT: Αντιμέτωπος με τη γερμανική εμμονή ο Μάριο Ντράγκι ...

...για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων...
 Στην επικείμενη και άκρως κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου και στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (OMT) εστιάζουν οι Financial Times.

Ο γνωστός...
αρθρογράφος Μάρτιν Γουλφ υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που θέτει η γερμανική εμμονή στην «παθολογική λιτότητα» στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο «Σούπερ» Μάριο καλείται να ξεπεράσει και να δοκιμάσει τα όρια της εξουσίας του για να επιτελέσει το ρόλο του.

Ο Γουλφ σημειώνει πως η ποσοτική χαλάρωση είναι ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιήσει η ΕΚΤ τις τιμές, σε μια περίοδο που τόσο η αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας όσο και η οικονομία της ευρωζώνης διακυβεύονται. Όπως τονίζει η ευρωζώνη βρίσκεται σε περιδίνηση, χτυπημένη από το σύνδρομο της χρόνιας ανεπάρκειας στην ζήτηση που αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας.

«Ο δομικός πληθωρισμός είναι 0,7%, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του 2%, οι πενταετείς πληθωριστικές προσδοκίες έχουν υποχωρήσει στο 1,6%. Η ονομαστική ζήτηση στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 ήταν μόλις 2% υψηλότερη απ' όσο στο δεύτερο τρίμηνο του 2008, ενώ η πραγματική ζήτηση ήταν 5% χαμηλότερη».

Στο τεχνικό κομμάτι αναφέρει πως οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη είναι ήδη χαμηλές και πως το ζητούμενο είναι να μετακινηθούν οι επενδυτές από τα κρατικά ομόλογα σε άλλα ενεργητικά (assets). Κατά τον ίδιο ακόμη και εάν οι αγορές ομολόγων καταλήξουν στους ισολογισμούς των εθνικών κεντρικών τραπεζών, αυτό θα μπορούσε να αποβεί και πλεονέκτημα για τις πιο χρεωμένες χώρες.

Στο πολιτικό κομμάτι ο Γουλφ αναφέρει πως η ποσοτική χαλάρωση θα εφαρμοστεί εν μέσω αντιρρήσεων , ειδικά δε γερμανικών. Όπως σημειώνει, η απόλυτη αντίθεση του γερμανικού καθεστώτος στα δημοσιονομικά ελλείμματα, παρεμποδίζει τη χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής σε όλη την ευρωζώνη.

Γιατί λέει «όχι» η Γερμανία

Μία μειοψηφία αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν αντιδρούν στην επιλογή αγοράς κρατικών ομολόγων τονίζοντας ότι η ΕΚΤ αναλαμβάνει κινδύνους χωρίς κάποιες εξασφαλίσεις και υπονομεύει τα κίνητρα που έχουν οι κυβερνήσεις για να προχωρήσουν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.  

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τονίζει ότι μία επεκτατική νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική αποτελεί αιτία οικονομικών προβλημάτων και όχι τη λύση τους. Από την πλευρά του ο Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι η εναντίωση της γερμανικής και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν θα αποτρέψει την ΕΚΤ από τη δέσμευσή της.

Τα πεπραγμένα αποκαλύπτουν ότι ο Μάριο Ντράγκι είναι έτοιμος να δοκιμάσει τα όρια της εξουσίας του. Δύο χρόνια αφότου κατόρθωσε οι φορείς χάραξης πολιτικής να στηρίξουν το σχέδιό του να σώει το ευρώ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ προσπαθεί να κερδίσει παρόμοια στήριξη για περαιτέρω προγράμματα στήριξης, ώστε να σώσει την οικονομία της περιοχής. 

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Μάριο Ντράγκι, οι έντονες διαφωνίες ανάμεσα στον ίδιο και τον διοικητή της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Bundesbank, Γενς Βάιντμαν οργιάζουν. Σύμφωνα με το περιοδικό Focus, ο Ντράγκι αποκαλεί τον Βάιντμαν συστηματικά και μάλιστα στα γερμανικά «ο 'όχι σε όλα'».

Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, κατ' αναλογία αυτής που εφάρμοσε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), θα είναι πιο δύσκολο να υλοποιηθεί στην Ευρωζώνη, εξ αιτίας των διαφορών μεταξύ των χωρών, όπως η Γερμανία, που είναι συγκρατημένες στην ανάληψη νέων χρεών και των χωρών του Νότου. Η Γερμανία φοβάται ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τον απερίσκεπτο δανεισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: