11.1.15

LIVE: Όλη η Ευρώπη μία φωνή...


Στη Γαλλία που παραμένει σε σοκ, μεγάλη πορεία συμπαράστασης οργανώνεται σήμερα στις 16.00 ώρα Ελλάδος, στο Παρίσι με ηχηρές παρουσίες.

Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε κάλεσμα στους ...
Ευρωπαίους ηγέτες ώστε ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος να ενώσει τη φωνή της κατά της τρομοκρατίας.

Στη μαζική διαδήλωση που αναμένεται να συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατ. πολίτες, θα είναι παρών και ο Αντ. Σαμαράς, ενώ μετά από εντολή του Αλ. Τσίπρα, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους ευρωβουλευτές Μ. Γλέζο, Γ. Κατρούγκαλο και τον υποψήφιο βουλευτή Π. Κουρουμπλή θα πάρει μέρος.

Θα συμμετάσχουν δε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Τουρκίας, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να παρευρεθεί στη συγκέντρωση και η καγκελάριος της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, που επικαλείται μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση, η Άνγκελα Μέρκελ θα πάει στην πορεία και θα συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ.

Στη «σιωπηλή πορεία» θα συμμετάσχει ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ.

Ο Τουσκ προσκλήθηκε τηλεφωνικά από τον πρόεδρο της Γαλλίας και "θα συμμετάσχει στη διαδήλωση" ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Πρέμπεν Άαμαν.

Την πρόσκληση του Ολάντ αποδέχθηκε επίσης ο Ντέιβιντ Κάμερον. "Αποδέχθηκα την πρόταση να συμμετάσχω στην πορεία ενότητας, αυτήν την Κυριακή στο Παρίσι, για να τιμήσουμε τις αξίες που εκπροσωπεί η Σαρλί Εμπντό", ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας είχε ανακοινώσει ότι θα βρίσκεται την Κυριακή στο Παρίσι για να στηρίξει τον γαλλικό λαό.

"Ισπανία και Γαλλία μαζί κατά της τρομοκρατίας, υπέρ της ελευθερίας", έγραψε ο Μαριάνο Ραχόι στο Twitter.

Μια πηγή της ισπανικής κυβέρνησης είπε ότι έχουν προσκληθεί πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι επιβεβαίωσε ότι θα δώσει και αυτός το παρών.

Ενδέχεται μάλιστα να επισκεφθεί αργότερα και τα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ θα συμμετάσχει στη «δημοκρατική πορεία» προκειμένου να εκφράσει «τη στήριξή του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», όπως ανέφερε σε δελτίο Τύπου.

«Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα συμμετάσχει στο Παρίσι στη διαμαρτυρία προκειμένου να επιδείξει την αλληλεγγύη του στο γαλλικό λαό» επισήμανε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

Εκτός από το Παρίσι, συγκεντρώσεις στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων θα οργανωθούν επίσης σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις.

Την ίδια ώρα, διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη τη Γαλλία

Όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, πρόσθετα μέτρα ασφαλείας προβλέπεται να ληφθούν μετά τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών.

«Είμαστε, λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα, εκτεθειμένοι σε κινδύνους. Είναι συνεπώς σημαντικό το σχέδιο Vigipirate, το οποίο έχει τεθεί εκ νέου σε πλήρη εφαρμογή για την περιοχή Ιλ-ντε-Φρανς και προβλέπει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στην υπόλοιπη χώρα, να εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες», διευκρίνισε ο υπουργός στο τέλος της συνεδρίασης κρίσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παράλληλα ο Καζνέβ τόνισε ότι «όλα τα μέτρα έχουν ληφθεί» για την εγγύηση της ασφάλειας της διαδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο Παρίσι, στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων στη Γαλλία.

«Όλα τα μέτρα έχουν ληφθεί ώστε η διαδήλωση αυτή να διεξαχθεί με περισυλλογή, σεβασμό και ασφάλεια», τόνισε ο Καζνέβ.

Σύνοδος κατά της τρομοκρατίας

Σήμερα στο Παρίσι διοργανώνεται και σύνοδος για την τρομοκρατία, με τη συμμετοχή δώδεκα Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών και του Αμερικανού ομολόγου τους.

Στο μεταξύ, η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη Χαγιάτ Μπουμεντιέν, σύντροφο του Αμεντί Κουλιμπαλί, του απαγωγέα που σκοτώθηκε από άνδρες της αντιτρομοκρατικής ενώ κρατούσε όμηρους σε εβραϊκό παντοπωλείο ανατολικά του Παρισιού, την Παρασκευή.

Οπως είπε ο επικεφαλής της εισαγγελίας Φρανσουά Μολάν, η έρευνα θα «εστιάσει στον εντοπισμό των συνεργατών, της χρηματοδότησης των πράξεών τους και στις οδηγίες και τη βοήθεια που μπορεί να έλαβαν είτε εντός της Γαλλίας είτε από το εξωτερικό».

Η Le Monde δημοσιεύει σειρά φωτογραφιών όπου φέρεται να απεικονίζεται το ζευγάρι το 2010.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε την επίταση του κινδύνου επιθέσεων εναντίον Αμερικανών πολιτών και συμφερόντων ανά τον κόσμο από εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα ή το ΙΚ.

Την Παρασκευή, ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους, τελετές μνήμης οργανώθηκαν για τα θύματα της επίθεσης στο Charlie Hebdo σε όλα τα τζαμιά στη Γαλλία.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: