17.1.15

Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Ελλάδας ο Fitch...

Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Ελλάδας ο Fitch
Σε αρνητικό, από σταθερό που ήταν πριν, υποβάθμισε τη Παρασκευή το outlook της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Fitch ενώ παράλληλα, διατήρησε την αξιολόγηση του «Β».

Υποστήριξε ότι ...
η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί εν όψει των εκλογών μπορεί να καθυστερήσει την πρόσβαση της χώρας στην αγορά και να βλάψει την ανάκαμψη της οικονομίας της.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος αξιολόγησης, οι δημοσκοπήσεις για την 25η Ιανουαρίου δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έχει δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με τη δημιουργία κυβερνητικής πολιτικής, ενώ παράλληλα καθιστά τις προοπτικές αβέβαιες.

Παράλληλα, ο Fitch εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικα, καθώς υπάρχουν ισχυρά κίνητρα και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των προτάσεων πολιτικής και των δύο πλευρών, κάτι που ενδέχεται να περιπλέξει περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις.

«Ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο έως το καλοκαίρι δεν είναι στις προσδοκίες του Fitch, αλλά κάτι τέτοιο θα αύξανε τον κίνδυνο χρηματοδοτικών προβλημάτων και την επιστροφή στην ύφεση», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του οίκου, διατηρώντας την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «Β».

Αναφέρεται επίσης ότι από το 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετριάσει την πολιτική του στάση, αφού πλέον τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ παράλληλα έχει δεσμευτεί να τηρήσει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους πιστωτές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης η διεξαγωγή και δεύτερου γύρου εκλογών αποτελεί πιθανό σενάριο.

«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναμένεται να επιδεινώσουν τις τριβές μεταξύ και εντός των πολιτικών κομμάτων, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση ενός αδύναμου κυβερνητικού συνασπισμού. Εναλλακτικά, ο αρχικός σχηματισμός ενός συνασπισμού θα μπορούσε να αποδειχθεί κάτι το ακατόρθωτο, όπως συνέβη το 2012», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ο Fitch.

Ο οίκος εκτιμά επίσης ότι η οικονομία σημείωσε ανάπτυξη το 2014 κατά 0,5%, με τον ρυθμό αυτόν να αυξάνεται στο 1,5% το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: