22.1.15

Ο συνιδρυτής του ισλαμοφοβικού Pegida φωτογραφίζεται ως Χίτλερ...

Αν και το ισλαμοφοβικό κίνημα Pegida στη Γερμανία έχει κατά καιρούς αρνηθεί τις νεο-ναζιστικές του ρίζες, μία φωτογραφία του συν-ιδρυτή του δίνει τις απαντήσεις.
 Ο...
41χρονος Λουτς Μπάχμαν ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook μία φωτογραφία, όπου ποζάρει σαν τον Αδόλφος Χίτλερ. Η φωτογραφία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ακόμα και μέσα στο ίδιο το Pegida, που οδήγησαν στην παράιτηση του από την ηγεσία του.


Στην επίμαχη φωτογραφία ο Μπάχμαν εμφανίζεται στο κομμωτήριο, με μουστάκι και κόμμωση που παραπέμπει στον Χίτλερ, και τη φωτογραφία συνοδεύει η λεζάντα: «Είναι ξανά εδώ». Η φράση προέρχεται από το μυθιστόρημα «Er ist wieder da» του Τίμουρ Βερμές για τον Αδόλφο Χίτλερ.

Τη φωτογραφία δημοσιεύει η εφημερίδα Morgenpost, αποκαλύπτοντας παράλληλα συνομιλία του Μπάχμαν με μία επαφή του στο Facebook, στην οποία συνομιλία οι μετανάστες περιγράφονταν ως «βοοειδή», «καθάρματα» και «σκουπίδια».

«Τράβηξα τη φωτογραφία στο κομμωτήριο για την έκδοση του ηχητικού βιβλίου του σατιρικού (μυθιστορήματος) "Είναι ξανά εδώ". Πρέπει να μπορείς να κάνεις πλάκα για τον εαυτό σου πότε - πότε» υποστήριξε ο συν-ιδρυτής του Pegida, μιλώντας στην εφημερίδα Bild.

Η φωτογραφία είχε αναρτηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου, περίπου δύο μήνες πριν από την πρώτη πορεία του κινήματος Pegida στη Δρέσδη.

Παραίτηση ύστερα από τις αντιδράσεις

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε στη Γερμανία, ο Λουτς Μπάχμαν παραιτήθηκε από την ηγεσία του Pegida. «Ναι, παραιτούμαι από την ηγεσία του κινήματος», δήλωσεστην Bild, πληροφορία η οποία επιβεβαιώθηκε και από την εκπρόσωπο του Pegida, Κατρίν Έρτελ.

Η προκλητική φωτογραφία έκανε το γύρο του γερμανικού Τύπου αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την ίδια ώρα που οι εισαγγελικές αρχές της Δρέσδης ανακοίνωναν ότι διεξάγουν έρευνα για τις ρατσιστικές δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Μπάχμαν εναντίον των αλλοδαπών στη Γερμανία.

Στο μεταξύ, προβληματισμό αλλά και φόβο συνεχίζει να προκαλεί στη μουσουλμανική κοινότητα που ζει στη Γερμανία η ολοένα αυξανόμενη δραστηριότητα του κινήματος των Πατριωτών Ευρωπαίων κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης (Pegida), τα μέλη του οποίου πραγματοποιούν αντι-ισλαμικές πορείες διαμαρτυρίας κάθε Δευτέρα στη Δρέσδη.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: