2.1.15

Ντράγκι: Η ευρωζώνη δεν διαλύεται, δεν υπάρχει «plan B»...


Απορρίπτει τα σενάρια περί Grexit ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας στη Handelsblatt πως δεν τίθεται θέμα διάλυσης της ευρωζώνης και πως «δεν υπάρχει plan B».
«Διάλυση της ευρωζώνης; Αυτό δεν θα γίνει. Γι' αυτό δεν...
υπάρχει Plan B» δήλωσε χαρακτηριστικά απαντώντας έμμεσα στα σενάρια για ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Επιπλέον ο Μάριο Ντράγκι κάλεσε τις πολιτικές ηγεσίες να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να στηρίξουν την εύθραυστη και άνιση ανάκαμψη της ευρωζώνης, ενώ υπογράμμισε πως θεωρεί πως ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ είναι περιορισμένος.

«Διεξάγουμε τεχνικές προετοιμασίες για να προσαρμόσουμε το μέγεθος, την ταχύτητα και τη σύνθεση των μέτρων μας από τις αρχές του 2015, στην περίπτωση που είναι απαραίτητο να αντιδράσουμε σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού», δήλωσε.

Αναφερόμενος στα επιτόκια του ευρώ υπογράμμισε πως αυτά κινούνται εδώ και πολύ καιρό σε χαμηλά επίπεδα και πως αυτό είναι πιθανό να παραμείνει έτσι για κάποιο χρονικό διάστημα. Πρόσθεσε ακόμη πως οι αγορές κρατικών ομολόγων είναι μεταξύ των εργαλείων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ για να εκπληρώσει την εντολή της, όμως σε κάθε περίπτωση η απευθείας κρατική χρηματοδότηση θα πρέπει να αποφευχθεί, καθώς αντιβαίνει στη Συνθήκη της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: