9.1.15

Süddeutsche Zeitung: Το Grexit θα είναι πολιτική ήττα για τη Μέρκελ...


Η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη εάν παραβιάσει τους όρους και δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σύμφωνα με το 61% των Γερμανών. Επιπλέον, ποσοστό 81% των Γερμανών θεωρούν ότι...
η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας στην Ελλάδα. Αυτά είναι τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης την ώρα που όλο και περισσότερα γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Άγκελα Μέρκελ θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί με τον Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση εκλογικής νίκης του κόμματό του. Διατυπώνεται πλέον η άποψη ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αποτελέσει μεγάλη πολιτική ήττα της Μέρκελ.

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας infratest-dimap που παρουσίασε χθες το βράδυ το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Το 54% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ με κάθε τρόπο, ενώ μόνο 28% απαντούν θετικά στο ερώτημα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σε ποσοστό 79%, πάντως, οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας τους είναι καλή.

SZ: Τυχόν Grexit θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική ήττα της Μέρκελ

Την θέση ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη πολιτική ήττα της καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel διατυπώνει σε σημερινό δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας η Γερμανίδα Καγκελάριος θα αναγκαστεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα για να διαπραγματευτεί: «Αν και ορισμένοι κυβερνητικοί υπάλληλοι πολύ θα ήθελαν μέσω δημοσιευμάτων του τύπου να δείξουν στην Αθήνα τα μέσα βασανισμού που διαθέτουν (σε περίπτωση αθέτησης των υπεσχημένων), πιθανή έξοδος της Ελλάδα από το ευρώ θα ήταν για την καγκελάριο η μεγαλύτερη πολιτική ήττα της θητείας της, γιατί θα ισοδυναμούσε με ομολογία αποτυχίας της πολιτικής της, που ίσως να ήταν εξ αρχής λανθασμένη».

«Το χειρότερο θα ήταν ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σήμαινε πιθανότητα και χρεοκοπία της χώρας. Σε αυτήν την περίπτωση η Μέρκελ θα έπρεπε να απευθυνθεί στη Βουλή και να παραδεχθεί ενώπιον των βουλευτών ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της περί του αντιθέτου, ένα μεγάλο τμήμα των γερμανικών πιστώσεων προς την Αθήνα θα χάνονταν που θα σήμαινε απώλειες ύψους πολλών δις ευρώ για τους γερμανούς φορολογούμενους. Θα ήταν μια μέρα γιορτής για το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία» (AfD) και το Pegida (Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης)» σημειώνει η εφημερίδα.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: