20.2.15

Τι προβλέπει η συμφωνία...

για τετράμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης...

Σύμφωνα με πληροφορίες, βάση για την επίτευξη συμφωνίας αποτέλεσε η επιστολή που απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζητώντας την...
παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κατά έξι μήνες.

Επειτα από τετράωρες διαβουλεύσεις των κυρίων Ντάισελμπλουμ με τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την Κριστίν Λαγκάρντ υιοθετήθηκε επί της ουσίας το περιεχόμενο της επιστολής Βαρουφάκη εμπλουτισμενο με διευκρινίσεις σε ορισμένα σημεία, όπως αναφέρεται από Έλληνες αξιωματούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, οι Ευρωπαίοι έκαναν δεκτό το αίτημα της Αθήνας για ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος και δεν υπάρχει αναφορά σε νέα μέτρα λιτότητας.

Επιπλέον, συνομολογείται ότι δεν θα γίνει συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους ούτε και θα επιχειρηθεί μονομερώς η διευθέτηση του ελληνικού χρέους μέχρι τη λήξη της παράτασης στο τέλος Ιουνίου.

«Τρόικα τέλος» - Πώς θα γίνεται ο έλεγχος από τους Ευρωπαίους

Ο έλεγχος των μέτρων του τετράμηνου προγράμματος θα γίνεται με ανταλλαγή πληροφοριών και μετάβαση ελλήνων παραγόντων στις Βρυξέλλες.

Αλλο σημείο της συμφωνίας είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ειδικά αυτές που έχουν δημοσιονομικό κόστος. Οπως αναφέρουν πληροφορίες όλες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα που επιβαρύνουν το σκέλος των κρατικών δαπανών θα υλοποιηθούν «περιορισμένα» σε αυτό το τετράμηνο.
Προσπάθεια να μπλοκαριστεί το κοινό ανακοινωθέν από Ισπανία-Πορτογαλία
Εις ό,τι αφορά τις πληροφορίες για καθυστέρηση στη συζήτηση στο κυρίως μέρος της συνεδρίασης, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες αυτή οφειλόταν στο γεγονός οτι δορυφορικές χώρες της Γερμανίας, και ειδικά Ισπανία και Πορτογαλία επιχείρησαν να μπλοκάρουν το κοινό ανακοινωθέν, έτσι όπως διαμορφωνόταν.

Στις 21:00, ανέφεραν πληροφορίες, ότι το κείμενο βρίσκεται πολύ κοντά σε τελική υιοθέτηση από το Eurogroup, όντας στη δεύτερη επιθεώρηση του και μέσα σε μισή ώρα πιθανώς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Συνέντευξη Τύπου, με την παρουσίαση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει ώρα 22:00 (ώρα Ελλάδος).
Υπόμνημα με συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις μέχρι την Δευτέρα
Μέχρι την Δευτέρα, η ελληνική πλευρά πρέπει να καταθέσει στους Ευρωπαίους υπόμνημα με τα συγκεκριμένα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που η Αθήνα αναλαμβάνει να υλοποιήσει.
Πηγές από τις Βρυξέλλες ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποστείλει τη Δευτέρα έναν κατάλογο με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις. Τα μέτρα έχουν να κάνουν κυρίως με φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή, διαφθορά και διοικητική μεταρρύθμιση για τους τέσσερις επόμενους μήνες.

Με την πολιτική απόφαση που ελήφθη στο Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρουσιάσει συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δράσεις μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, πιθανότατα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Επίσης αναφέρεται πως δεν θα υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι στο κείμενο, αλλά για την επίτευξη τους θα διεξαχθούν τεχνικές συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των οργάνων για να ολοκληρωθεί ποσοτικά ο κατάλογος που θα υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση.


Ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά για δύο λόγους

Η ελληνική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη για το γεγονός ότι η επιτευχθείσα συμφωνία δεν περιέχει νέα μέτρα λιτότητας και επίσης διότι δεν υπάρχει αναφορά για ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος, δηλαδή του Μνημονίου.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των μέτρων που περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο.
Ο ρόλος της Κριστίν Λαγκάρντ
Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ υπήρξε αρωγός της ελληνικής προσπάθειας και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη συμφωνίας και στο γεφύρωμα διαφορών.


Γιατί οι Ευρωπαίοι επέβαλαν την τετράμηνη παράταση

Οι Ευρωπαίοι ήταν αυτοί που απαίτησαν να συμπεριληφθεί ο όρος για παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης για διάστημα τεσσάρων μηνών, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες. Ο λόγος είναι ότι το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου η ελληνική πλευρά πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 6,7 δισ.ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Ευρωπαίοι θέλουν να έχουν ένα μοχλό για την άσκηση πίεσης στην εληνική πλευρά.

Κι αυτό διότι εκτός από τα 6,7δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν στην ΕΚΤ το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, η Αθήνα θα πρέπει να αποπληρώσει και στο ΔΝΤ δάνεια ύψους 5,2 δισ.ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: