5.3.15

"Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω"...

O Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να φύγει από την ηγεσία της Ν.Δ. και δεν σκοπεύει να...
κουνηθεί βήμα από αυτήν τη θέση. "Όποιος θέλει να με αμφισβητήσει, ξέρει τι προβλέπει το καταστατικό" απαντά στην Ντόρα Μπακογιάννη, που λέει πως "όποιος αρχηγός χάνει, παραιτείται".

Τα περισσότερα στελέχη, είτε κατ' ιδίαν είτε δημοσίως, έχουν εκφράσει τη θέση πως ο Σαμαράς οφείλει να αποχωρήσει, και μάλιστα θα πρέπει να διευκολύνει την παράταξη. Όμως το γεγονός ότι κανείς από τους δελφίνους δεν έχει προβάδισμα και δυναμική στην κοινωνία, σε συνδυασμό με την ηχηρή ουδετερότητα του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δηλώνει ότι δεν αναμειγνύεται, διευκολύνει τον πρώην πρωθυπουργό να παρατείνει την παραμονή του στην ηγεσία της Ν.Δ.

Ωστόσο, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποτελεί την αφετηρία μιας μακράς διαδικασίας, που ανάλογα και με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας θα καταλήξει στην αλλαγή αρχηγού.

Γιατί ο Σαμαράς δεν φεύγει

Ο Σαμαράς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο στην ηγεσία της Ν.Δ. θεωρώντας ότι η κυβέρνηση οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί και ως εκ τούτου ο ίδιος θα μπορέσει να ξαναπαίξει ρόλο.

Αν και η κοινωνία τού λέει «φύγε» σε ποσοστό 65%, με βάση τη δημοσκόπηση της MRB για το Star, το ίδιο ποσοστό των ψηφοφόρων της Ν.Δ. του λέει να μείνει. Προφανώς, είναι οι πεισμένοι από την προεκλογική περίοδο, που παραμένουν τρομοκρατημένοι και οι οποίοι, εάν ηρεμήσουν τα πράγματα, θα αναζητήσουν έναν ηγέτη που θα μπορέσει να οδηγήσει ξανά τη Ν.Δ. στην εξουσία.

Ο Σαμαράς θεωρεί ότι πέτυχε στην αποστολή του ως αρχηγού, αφού, όπως λέει σε συνεργάτες του:

- Έφερε τη Ν.Δ. στην εξουσία.

- Διατήρησε τη χώρα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ την ώρα που υπήρχαν πιέσεις να βγει εκτός ευρωζώνης.

- Αποκατέστησε την αξιοπιστία της οικονομίας και ήταν ένα βήμα πριν από την έξοδο από τα μνημόνια.

- Διατήρησε σχεδόν ανέπαφα τα ποσοστά της Ν.Δ.

- Στόχος του Σαμαρά είναι να ξεπεράσει τις συνεδριάσεις των Οργάνων χωρίς απώλειες και να παραμείνει βασικός παίκτης, κάτι που θεωρεί ότι είναι εφικτό.

Άλλωστε δεν υπάρχει αντίπαλος που να έχει ρεύμα στην κοινωνία ούτε ξεχωρίζει κάποιος για τις ηγετικές του ικανότητες. «Οι αρχηγοί δεν βγαίνουν από τα γραφεία, τις γιάφκες και τα δείπνα» λένε συνεργάτες του. Μπορεί να έχουν συντονιστεί όλοι οι διαφωνούντες και να υπάρχει δυναμική αμφισβήτησης, αλλά το θέμα ηγεσίας το βάζει μόνη της η Ντόρα. Όλοι οι άλλοι συζητούν... περί διαγραμμάτων. Υπογραφές δεν θα μαζέψουν τώρα και ως εκ τούτου η παράταση για 2-3 μήνες φαίνεται ότι είναι εξασφαλισμένη.

Η εκτόνωση της χύτρας

Ο Σαμαράς δεν φαίνεται να νιώθει σαν... μελλοθάνατος και σχεδιάζει κινήσεις και εσωτερικά ανοίγματα, ώστε να κατευνάσει όσο μπορεί περισσότερους. Πολλά στελέχη τού καταλογίζουν άρνηση της πραγματικότητας, καθώς θα έπρεπε να διευκολύνει και να καθοδηγήσει τις εξελίξεις για την επόμενη μέρα.

Στο αίτημα για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου ο Σαμαράς έχει σκεφτεί να αντιπροτείνει τη διεξαγωγή έκτακτης εθνικής συνδιάσκεψης, αλλά, ακόμη και εάν αποδεχθεί το αίτημα, θα είναι «φλου και με δημιουργική ασάφεια» η ημερομηνία διεξαγωγής. Η ένταση της απάντησης και η τελική αντιπρόταση σχηματοποιούνται ανάλογα με την πίεση και τον αριθμό των βουλευτών που θέτουν ανοικτά ή λιγότερο ανοικτά και το θέμα της ηγεσίας.

Ο Σαμαράς αποδέχεται να συζητήσει σε βάθος για τα αίτια της ήττας και για την ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος, ενώ θα δημιουργήσει «σκιώδη κυβέρνηση» θέλοντας να δώσει ένα σήμα για το ότι θα επανέλθει η συλλογικότητα στο κόμμα. Όμως το ζήτημα είναι ποιοι θα πάρουν μέρος σε αυτό το σχήμα, αφού ήδη στελέχη έχουν αρνηθεί να αναλάβουν κομματικά αξιώματα.

Για να κατευνάσει τις αντιδράσεις, εξοβελίζει και δύο εκ των στενών συνεργατών του που έχουν γίνει «κόκκινο πανί» για τους βουλευτές, τους κομματικούς και την κοινωνία.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: