2.3.15

Συζήτηση στη Βουλή για τη δανειακή σύμβαση...

Οι δεσμεύσεις γίνονται νόμοςΜε πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα...
Πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να φέρει άμεσα σε συζήτηση στη Βουλή το θέμα της δανειακής σύμβασης, προαναγγέλλουν κυβερνητικοί κύκλοι, τονίζοντας ότι...
ο σεβασμός της νέας κυβέρνησης στη διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες είναι αδιαπραγμάτευτος σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες, που διέπρεψαν στις αδιαφανείς μεθοδεύσεις.
Όπως αναφέρουν, κατά τη συζήτηση στη Βουλή θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές, να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν απαντήσεις.
Διευκρινίζουν, επίσης, ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία νέα δανειακή σύμβαση, επέκτεινε απλώς την ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας, μέχρι το τέλος Ιουνίου.
"Παράταση της δανειακής σύμβασης δεν συνεπάγεται καμία παράταση του Μνημονίου. Το μνημόνιο έχει ήδη καταργηθεί αφού το περίφημο 'τρέχον πρόγραμμα' δεν προβλέπεται ότι 'θα ολοκληρωθεί επιτυχώς'" επισημαίνουν κύκλοι του Μαξίμου, υπογραμμίζοντας ότι η νέα συμφωνία που θα προκύψει στο πέρας του τετραμήνου πράγματι θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή.
Παράλληλα διευκρινίζουν ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης έχει ήδη υπογραφεί από όλους τους συμβαλλόμενους από την περασμένη Πέμπτη, σημειώνοντας ότι ο ESM δεν ζητάει καμία κύρωση από την ελληνική Βουλή καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση. Του αρκεί η υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών. Υπάρχει άλλωστε και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν κύρωσε καμία δανειακή σύμβαση απλά έδωσε την έγκρισή του στην απόφαση του Eurogroup και στη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κεντρικός στόχος και βασική προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει η ακύρωση του Μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.
Όπως αναφέρουν, το πρώτο σκέλος (μνημόνιο) επιτεύχθηκε, ενώ σε ό,τι αφορά το δεύτερο (δανειακή σύμβαση) πήραμε την αναγκαία παράταση (γέφυρα) προκειμένου να διαπραγματευτούμε με όρους βιώσιμους για τη χώρα και το λαό.
Στόχος, επισημαίνουν, είναι η νέα συμφωνία τον Ιούνιο να συνοδεύεται από μια νέα δανειακή σύμβαση που δε θα εμπεριέχει δεσμεύσεις και όρους (όπως η παρούσα) ετεροβαρείς ως προς τα συμφέροντα της χώρας.
Υπογραμμίζουν, λοιπόν, ότι το αίτημα για εκ νέου κύρωση της υπάρχουσας σύμβασης από τη Βουλή, χωρίς αυτό να απαιτείται, δεν είναι τόσο αθώο όσο ακούγεται. "Κάποιοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν αποφάσεις και δεσμεύσεις από την παρούσα Βουλή που θα δημιουργούν τετελεσμένα αρνητικά στη διαπραγμάτευση", αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Τονίζεται, τέλος, ότι σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά την ανθρωπιστική κρίση, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα που θα εξειδικεύουν τη λίστα μεταρρυθμίσεων και δράσεων που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια: