6.3.15

Σε ανοικτή γραμμή Αθήνα - Βρυξέλλες...


O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρίσκονται σε τακτική και συχνή επικοινωνία, στο πλαίσιο της οποίας συνομίλησαν χθες με αντικείμενο την πορεία ολοκλήρωσης του 5ου ελέγχου με βάση το...
χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το Eurogroup. 

Κύκλοι της Κομισιόν ωστόσο δεν επιβεβαίωσαν ραντεβού των δύο αντρών για την επόμενη εβδομάδα, ούτε και έδωσαν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνδιάλεξης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, τόσο οι εκπρόσωποι των υπουργείων οικονομικών στο euro working group, όσο και οι τεχνοκράτες της Κομισιόν έχουν αρχίσει και χάνουν την υπομονή τους με την ελληνική αναβλητικότητα και τη στάση του ελληνικού υπουργείου οικονομικών να διατηρεί δύο επίπεδα «γλώσσας», άλλο στο εσωτερικό και άλλο στο εξωτερικό σε σχέση με το τι απαιτείται για την ολοκλήρωση του ελέγχου και την εκταμίευση των χρημάτων που απομένουν. 

Σε σχέση με την «τμηματική καταβολή της δόσης» σχολιάζουν πως «αυτή είναι η συνήθης πρακτική», καθώς αυτό έγινε με όλες ανεξαιρέτως τις δόσεις της περιόδου 2012 - 2015. «Όμως για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση πρέπει να υπάρχει τεχνική προετοιμασίας, prior actions, συμφωνία, staff level agreement», σημειώνουν, κάτι που δεν υπάρχει. 

Εξηγούν μάλιστα ότι «δεν πάει ο υπουργός οικονομικών μιας χώρας και εξηγεί στο Eurogroup και του εγκρίνουν ή όχι το πλάνο», αλλά όπως λένε «απαιτείται τεχνική εισήγηση από τους θεσμούς». 

«Αν ο υπουργός πάει στο Eurogroup χωρίς τεχνική προετοιμασία, τότε οι συνάδελφοί του δεν θα τον πάρουν σοβαρά», λέει κοινοτικός αξιωματούχος, τον οποίο οι ελληνικές αρχές έφτασαν στα όριά του τις προηγούμενες μέρες. 

Στην απεμπλοκή από την κρίση που έχει δημιουργηθεί δεν βοηθά και η απόφαση για επανεξέταση ως τον Ιούνιο ώριμων αποκρατικοποιήσεων. 

Το κλίμα στις Βρυξέλλες δεν είναι καθόλου καλό για τις ελληνικές θέσεις και οι εταίροι θα το καταστήσουν σαφές αυτό στον Έλληνα υπουργό κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας. 

Ο χρόνος δεν είναι άφθονος και κανείς δεν έχει τη διάθεση να ξαναπεράσει όλα τα στάδια της πειθούς, που πέρασε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να γίνουν τα αυτονόητα μιας συμφωνίας που έδωσε στη χώρα 240 δισ.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: