5.3.15

Αρχίζουν και επισήμως... τα όργανα στη ΝΔ...

Σαράντα σχεδόν μέρες μετά την εκλογική ήττα, στη ΝΔ θα κάνουν σήμερα μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, στη...
συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στις 2 μ.μ.


Ο Αντώνης Σαμαράς και οι μόλις 75 ακόμα βουλευτές του, σε μία δύσκολη στιγμή για την παράταξή τους, καλούνται να αναζητήσουν τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες τους γύρισαν την πλάτη, με 8,5 μάλιστα μονάδες διαφορά από τον πρώτο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλίμα μυρίζει «μπαρούτι», αν κρίνει κανείς από τις μετεκλογικές δηλώσειςκορυφαίων στελεχών, που για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο του 2012 (όταν και διαγράφηκαν 21 βουλευτές επειδή καταψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο), θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν ενώπιον του κ. Σαμαρά.

Μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση, πάντως, οι παρασκηνιακές διεργασίες δίνουν και παίρνουν, τα μυστικά ραντεβού πληθαίνουν και τα δείπνα μεταξύ των γαλάζιων στελεχών πλέον έχουν πάψει να αποτελούν είδηση λόγω της συχνότητάς τους.

Πολλοί είναι οι βουλευτές που δηλώνουν αποφασισμένοι να μιλήσουν «για όλους και για όλα».
Και αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, λάθος επιλογές της ηγετικής ομάδος, καταγγελίες για ανθρώπους του περιβάλλοντος του Αντώνη Σαμαρά, εγκατάλειψη της μεσαίας τάξης που μέχρι τώρα ήταν η... ραχοκοκαλιά των ψηφοφόρων της ΝΔ και σφάλματα στην επικοινωνιακή στρατηγική, ιδίως κατά την προεκλογική περίοδο.

Βέβαιο θεωρείται το αίτημα για την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου του κόμματος προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί το ιδεολογικό στίγμα που σήμερα δείχνει εξαιρετικά θολό, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αμφισβήτησης του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόθεση αυτή έχει εκδηλώσει πρόσφατα η Ντόρα Μπακογιάννη, παρόλο που η ίδια όπως έχει πει σε συνομιλητές της δεν θα επιδιώξει να διαδεχθεί τον κ. Σαμαρά. Έντονη κριτική αναμένεται να ασκήσουν και άλλα κορυφαία στελέχη που κάποιοι τα θέλουν ως πιθανούς διεκδικητές της αρχηγίας της ΝΔ, όπως ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, η Όλγα Κεφαλογιάννη και οΚυριάκος Μητσοτάκης.

Ο τελευταίος πάντως, σε χθεσινή συνέντευξή του στον real fm, ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να θέσει θέμα ηγεσίας, διευκρίνισε όμως πως η ΝΔ «πρέπει να αποκτήσει σύγχρονο πολιτικό λόγο, να ανοιχτεί σε κοινωνικά στρώματα που σήμερα δεν την ακούνε, να προσελκύσει νέο στελεχιακό δυναμικό και να αποκτήσει μεγαλύτερη συλλογικότητα».

Διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη ουσιαστικά αυτοκριτική του μετά τις κάλπες, αναμένεται να αναγνωρίσει τα λάθη που έχουν γίνει, χωρίς όμως να σταματήσει να υπερασπίζεται τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, που αν και δύσκολα, όπως θα πει, έπρεπε να γίνουν για τη σωτηρία της χώρας. Στις σκέψεις του είναι να ανακοινώσει ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας του κόμματος, με στενότερη συνεργασία των βουλευτών με την ηγετική ομάδα και μετεξέλιξη της Κ.Ο. σε ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό σχήμα που θα μπορεί να ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμμαχό του στην προσπάθεια να ξεπεράσει ανώδυνα το σημερινό εμπόδιο, ο κ. Σαμαράς θα έχει μια ομάδα βουλευτών που βρίσκονται δίπλα του, όπως τους Δημήτρη Σταμάτη, Άδωνι Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη, Γιάννη Πλακιωτάκη, Βασίλη Κικίλια και πολλούς άλλους οι οποίοι, αν χρειαστεί, θα απαντήσουν στους εσωκομματικούς αντιπάλους, αν και αυτό θα κάνει, κατά κύριο λόγο, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τα βλέμματα όλων θα βρίσκονται και στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, ο οποίος τυγχάνει καθολικής αποδοχής. Θα δώσει κανονικά το παρόν στην συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο και πάλι να προτίθεται να μιλήσει.

Την Κυριακή θα διεξαχθεί το... δεύτερο ημίχρονο της γαλάζιας αυτοκριτικής, καθώς θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, με την συμμετοχή βουλευτών, συνδικαλιστών, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων...
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: