3.3.15

Γ. Πανούσης: Αποφυγή χρήση βίας και χημικών σε διαδηλώσεις...

Γ. Πανούσης: Αποφυγή χρήση βίας και χημικών σε διαδηλώσεις«Αποφυγή χρήσης βίας ή χημικών σε διαδηλώσεις και ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας πολιτών και φορέων. Μόνο σε...
ελεγχόμενες -εκ των προτέρων και εκ των υστέρων- περιπτώσεις κινδύνου ζωής πολιτών ή αστυνομικών ή εκτεταμένων επεισοδίων και καταστροφών και μετά από συνεννόηση με τη Φυσική και Πολιτική Ηγεσία μπορεί να επιτραπεί κατ' εξαίρεση η αμυντικού χαρακτήρα χρήση».

Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Γιάννης Πανούσης δίνοντας το στίγμα του για την αντεγκληματική πολιτική.

Και πρόσθεσε ότι πρέπει να πείσει η Αστυνομία ότι υιοθετεί νέα σχέση με τους πολίτες, πρέπει πρώτα να δείξει το καλό πρόσωπό της, που σημαίνει ανάμεσα στα άλλα: «Αυτοκάθαρση περιπτώσεων συμμετοχής σε πιθανούς θύλακες ακραίων και αντιδημοκρατικών αντιλήψεων, οι οποίοι έχουν αυτονομηθεί και λειτουργούν με βάση «δικούς τους κανόνες» ή με βάση στόχους έξω από τη συνταγματική τάξη και τις εντολές της Ηγεσίας».

Επίσης, είπε, χρειάζεται «αντικατάσταση και βελτίωση του Πειθαρχικού δικαίου, ώστε να μη δίνεται η εντύπωση ότι οι όποιοι παραβαίνοντες τον όρκο τους αστυνομικοί εκφεύγουν τον έλεγχο και μένουν ατιμώρητοι».

Επιπλέον να γίνει «αυτοκάθαρση σε περιπτώσεις παρανομίας αστυνομικών (επανέλεγχος της διαδικασίας χορήγησης αδειών οπλοφορίας, επανέλεγχος του τρόπου χορήγησης άδειας Δακτυλίου, έλεγχος των μέσων αντιμετώπισης σε κάθε είδους «λέσχες»παράνομου τζόγου ή σε διάφορα κυκλώματα trafficking, ναρκωτικών κ.λπ)».

Και ακόμη να υπάρξει «ρητή απαγόρευση ύβρεων, προπηλακισμών και εν γένει άσκηση περιττής ή ρατσιστικής βίας κατά τη σύλληψη ή προσαγωγή ατόμων που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες. Με τη σύλληψη ολοκληρώνεται η αστυνομική ενέργεια και απάδει οποιοσδήποτε άλλος φυσικός ή ψυχολογικός καταναγκασμός».

Ο κ. Πανούσης επεσήμανε ότι «αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που η σημερινή πολιτική και κοινωνική συγκυρία επιτρέπει τη συμφιλίωση Αστυνομίας και Κοινωνίας μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο μιας ευνομούμενης Δημοκρατίας κι ενός σύγχρονου Κράτους Δικαίου. Πρέπει όλοι, κόμματα, φορείς, υπηρεσίες, να πιστέψουμε σε αυτόν το στόχο και να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί έτσι θα υπηρετήσουμε καλύτερα και το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική ειρήνη».

Και σημείωσε ότι «η Αστυνομία οφείλει πρώτη να δώσει δείγματα αυτής της νέας αντίληψης σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών, ήπιας χρήσης της νόμιμης και πρόσφορης παρέμβασης στις περιπτώσεις διατάραξης της τάξης και διακινδύνευσης της ασφάλειας και λογοδοσίας για οποιαδήποτε υπέρβαση ή κατάχρηση εξουσίας».

Ακόμη πρόσθεσε ότι «το δημοκρατικό πολίτευμα και οι πολίτες περιμένουν πολλά από την Αστυνομία τόσο στο επίπεδο της κοινωνικής ειρηνοποιού δράσης της και της πρόληψης όσο και στο επίπεδο αποτροπής της τέλεσης εγκληματικών πράξεων» λέγοντας ακόμη ότι «η κατασταλτική και μόνο λειτουργία της Αστυνομίας -απαραίτητη στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας- δεν πρέπει να αποτελεί την πρώτη λύση, αλλά την έσχατη».

Για την Τροχαία ο κ. Πανούσης δήλωσε ότι θεωρεί αναγκαία τα εξής:

- Τη μείωση των προστίμων ώστε να μην καθίστανται δυσβάστακτο βάρος στον παραβάτη.

- Τη δυνατότητα ενστάσεων του παραβάτη ως προς το νόμιμο ή αβάσιμο της παράβασης και της καταβολής.

- Την «εκκαθάριση» των δρόμων του κέντρου από διπλοπαρκαρισμένα οχήματα και παράνομες σταθμεύσεις.

- Την απαγόρευση κυκλοφορίας δίτροχων επί του πεζοδρομίου.

- Διόδους για άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

- Εντατικοποίηση ελέγχων έξω από νυχτερινά κέντρα και του τρόπου αφαίρεσης πινακίδων σε σχέση με τα ιδιωτικά parking

- Αύξηση, σε συνεργασία με Δήμους και Περιφέρεια, της τροχαίας ασφάλειας των επικίνδυνων δρόμων.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι η χορήγηση άδειας Δακτυλίου πρέπει να δίνεται από την Τροχαία μετά από εξέταση αντικειμενικών κριτηρίων και όχι χαριστικών ή προνομιακών πράξεων ή σχέσεων.

«Σε συνεννόηση με τον Διοικητή, θα εγκαινιάσουμε μια εβδομάδα καλών σχέσεων με τους οδηγούς, όπου η πρόληψη και η προειδοποίηση θα αποτελούν την κύρια αποστολή και όπου η επιβράβευση του Καλού Οδηγού θα έχει το δικό της συμβολισμό» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

Στη δήλωση του σημείωσε επιπλέον ότι «όλες οι υπηρεσίες μαζί, όλοι οι φορείς μαζί, και κάθε αστυνομικός ξεχωριστά θα δώσουμε στην Αστυνομία τη θέση που της ανήκει στη Δημοκρατία και στον πολίτη ένα αυξημένο αίσθημα προσωπικής και κοινωνικής ασφάλειας. Δεν πρέπει τέλος να παραβλέπουμε την προστατευτική για το φυσικό περιβάλλον και για τα αγαθά των πολιτών δράση της Πυροσβεστικής, ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και της πολιτικής προστασίας, η οποία διαχειρίζεται όλες τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων».

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: