2.3.15

Αναζητείται λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο...

Αναζητείται λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
Μόνιμη και με χαρακτηριστικά κοινωνικής ευαισθησίας λύση ζητά η Ένωση Τραπεζών της Κροατίας (HUB) για το θέμα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

Το θέμα παραμένει στην...
επικαιρότητα από τις αρχές του 2015, μετά την έγκριση τροποποιήσεων νόμου, οι οποίες προβλέπουν το «πάγωμα» της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου (στα 6,39 κούνα) για ένα έτος.

Η HUB αναμένει από το υπουργείο Οικονομικών να τοποθετηθεί στο θέμα στη σημερινή συνεδρίαση που θα διεξαχθεί και σημειώνει ότι είναι πρόθυμη και αποφασισμένη να στηρίξει τις προσπάθειες που θα γίνουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας μόνιμης, κοινά αποδεκτής και βιώσιμης λύσης.

«Η HUB επανήλθε στο θέμα μετά τη σχετική αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην απόφαση της κροατικής κυβέρνησης για το "πάγωμα" της συναλλαγματικής ισοτιμίας, στην έκθεσή της για τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες» τονίζεται σε τηλεγράφημα του κροατικού πρακτορείου ειδήσεων Hina.

«Οι πρόσφατες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένου του "παγώματος" των δανείων σε ελβετικό φράγκο, τονίζουν την ανάγκη για ένα πιο προβλέψιμο νομικό σύστημα, μια αναλογική και δίκαιη παρέμβαση του κράτους στον οικονομικό τομέα και η εφαρμογή ενός μόνιμου συστήματος για την αντιμετώπιση με την προσωπική πτώχευση ανέφερε η Eυρωπαϊκή Επιτροπή» σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα.

Η εξέλιξη αυτή ώθησε την HUB να ανακοινώσει ότι το μήνυμα από τις Βρυξέλλες είναι ότι το μοντέλο της κυβέρνησης για την επίλυση των ζητημάτων των καθυστερημένων δόσεων των δανείων σε ελβετικό φράγκο μέσω του «παγώματος» της ισοτιμίας δεν είναι ο σωστός τρόπος για να ανακουφιστεί η κατάσταση των πιο ευάλωτων δανειοληπτών.

Στις 20 Φεβρουαρίου, η HUB παρουσίασε δύο προτάσεις για την επίλυση του οξύτατου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων συνδεδεμένων σε ελβετικό φράγκο και δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων. Κεντρικός πυρήνας των προτάσεων ήταν η μεταβίβαση του χρέους και του ακινήτου στην τράπεζα ή το κράτος.
«Αυτό το προσωρινό μέτρο αυξάνει ήδη τη νομική ανασφάλεια και συμβάλλει σε ένα αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Hub, σχετικά με την απόφαση της κροατικής κυβέρνησης. 

«Οι τράπεζες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στη λήψη απόφασης και να αναλάβουν μερίδιο της επιβάρυνσης» προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: