1.3.15

Ερωτήματα για την μαφιόζικη δολοφονία...


Σοκ και πολλά ερωτήματα έχει προκαλέσει στη Ρωσία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο η δολοφονία του πολιτικού αντιπάλου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Μπόρις Νεμτσόφ, μπροστά από το Κρεμλίνο. 

Την στιγμή που γίνεται λόγος για επαγγελματίες δολοφόνους, ο πρόεδρος της Ρωσίας διαμηνύει ότι...
η υπόθεση θα ερευνηθεί σε βάθος και κάνει λόγο για «προβοκάτσια». 

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το έγκλημα είχε σχεδιαστεί προσεκτικά, με κάθε λεπτομέρεια, όπως και η περιοχή που επιλέχθηκε για να διαπραχθεί η δολοφονία» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική Επιτροπή Ερευνών.

«Προσεκτικά σχεδιασμένη η δολοφονία»

Ο ίδιος ο Νεμτσόφ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μπόρις Γέλτσιν, είχε στο πρόσφατο παρελθόν εκφράσει τους φόβους του για την σωματική του ακεραιότητα και μάλιστα είχε πει για τον Πούτιν: «Ωστόσο, δεν τον φοβάμαι και τόσο. Εάν τον φοβόμουν πολύ, δεν θα ήμουν επικεφαλής ενός κόμματος της αντιπολίτευσης και δεν θα έκανα ό,τι κάνω». Ο ίδιος είχε κάνει γνωστό ότι είχε δεχθεί πολυάριθμες απειλές σε διάστημα πολλών ετών. 

Φοβόταν για την ζωή του ο Νεμτσόφ

Την ίδια ώρα, φωτιές «άναψαν» και οι δηλώσεις του Πέτρο Ποροσένικο, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Νεμτσόφ δολοφονήθηκε επειδή σχεδίαζε να δώσει στη δημοσιότητα αποδείξεις για την εμπλοκή της Ρωσίας στη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία. 

Τρεις ώρες προτού ο 55χρονος πολιτικός δεχθεί τέσσερις σφαίρες στην πλάτη και πέσει νεκρός, είχε δώσει συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό, καλώντας - σε μία πύρινη ομιλία - τους πολίτες να συμμετάσχουν σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα. Αυτή η διαδήλωση ακυρώθηκε και θα πραγματοποιηθεί πορεία στην μνήμη του. 

Τι λέει ο Πούτιν

«Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως αυτή η άγρια δολοφονία φέρει τα σημάδια ενός φόνου κατά παραγγελία και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας προβοκάτσιας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση, το βράδυ της Παρασκευής.

Χθες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε στη μητέρα του Μπόρις Νεμτσόφ ότι οι ρωσικές αρχές θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν τους δολοφόνους του γιου της, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Θα γίνουν τα πάνα προκειμένου εκείνοι που σχεδίασαν και διέπραξαν αυτό το φρικτό και κυνικό έγκλημα να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει», έγραψε ο πρόεδρος της Ρωσίας σε τηλεγράφημα που έστειλε στην μητέρα του 55χρονου πολιτικού.

Πορεία στη Μόσχα

Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή της Μόσχας επέτρεψε στη ρωσική αντιπολίτευση να οργανώσει σήμερα πορεία κατά μήκος του κέντρου της ρωσικής πρωτεύουσας στη μνήμη του επικριτή του Κρεμλίνου. 

«Δώσαμε την άδειά μας για αυτήν την πορεία» δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ένας αξιωματούχος της πόλης της Μόσχας, ο Αλεξέι Μαγιόροφ, που διευκρίνισε ότι στη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες θα περιλαμβάνεται και η μεγάλη πέτρινη γέφυρα, όπου ο Νεμτσόφ δολοφονήθηκε. Οι αρχές συμφώνησαν στο να πραγματοποιηθεί μια πορεία με τη συμμετοχή έως και 50.000 ανθρώπων.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: