2.3.15

Goldman Sachs: Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να τυπώσει δραχμές...

Μπορεί η συμφωνία του Eurogroup να μειώνει το ρίσκο του Grexit, ωστόσο, ο...
κίνδυνος του ατυχήματος παραμένει, προειδοποιεί με σημερινή της έκθεση η Goldman Sachs.

Παρόλα αυτά, ο αμερικανικός οίκος εξηγεί ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε και τόσο εύκολα να τυπώσει δραχμές, ακόμα και εάν τα πράγματα έφταναν σε αυτό το σημείο.

Ο βασικός λόγος είναι ότι ακόμα και εάν η χώρα αποχωρούσε από το ευρώ και άφηνε απλήρωτα τα χρέη της προς Ευρωπαίους και ΔΝΤ, αυτά τα χρέη δεν θα διαγράφονταν. Και δεν θα μετατρέπονταν σε δραχμές.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τα μισά από τα ελληνικά ομόλογα που κυκλοφορούν στην αγορά, αφού όσα ομόλογα εκδόθηκαν μετά την αναδιάρθρωση του χρέους (PSI) διέπονται από ξένο δίκαιο.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα δεν έχει στη διάθεσή της την επιλογή του default. Αντ΄ αυτού, οι υποχρεώσεις της θα βρεθούν σε καθυστέρηση και θα πρέπει να αποπληρωθούν ώστε να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει κάποια στιγμή στις αγορές ομολόγων.

Με τις υποχρεώσεις της να εκκρεμούν και αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, η Αθήνα δεν θα μπορούσε να εκδώσει ένα νόμισμα με διεθνή υπόσταση, εκτιμά η Goldman. Ακόμα και εάν τύπωνε δραχμές, αυτές θα είχαν περιορισμένη μετατρεψιμότητα σε ευρώ εκτός Ελλάδας. Θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα ένα νόμισμα μόνο για τις εγχώριες συναλλαγές...
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: