3.3.15

"Zerohedge": Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν ήδη χρεοκοπήσει...

 
Με αφορμή την αντίδραση της Πορτογαλίας στην επέκταση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, η οικονομική ιστοσελίδα "Zerohedge" κάνει σύγκριση των δύο χωρών και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι Ελλάδα και Πορτογαλία βρίσκονται στην ίδια δυσμενή μοίρα, αφού έχουν ήδη χρεοκοπήσει.

Στο...
δημοσίευμα αναφέρεται ειδικά για την Ελλάδα πως «τα ΜΜΕ συχνά αναφέρουν ότι χάρη στην επέκταση του προγράμματος στο Eurogroup η χρεοκοπία απεφεύχθη. Αυτό είναι χαζομάρες.
Αυτό που αναβλήθηκε δεν είναι αυτή καθ’ αυτή η χρεοκοπία αλλά η επίσημη διακήρυξη της χρεοκοπίας» σημειώνεται.

Και προσθέτουν πως «μόλις η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα, δεν θα πρόκειται για προσωρινά προβλήματα ρευστότητας, αλλά για τη ξεκάθαρη επιβεβαίωση ενός ήδη γνωστού γεγονότος».

Ο συντάκτης «περνάει» μετά στην  περίπτωση της Πορτογαλίας τονίζοντας ότι «Οι ίδιες αλήθειες ισχύουν και για την Πορτογαλία, «όσο και αν η χώρα προσπαθεί να αποφύγει τις ταυτίσεις με την Ελλάδα και να «περάσει» το προφίλ της επιτυχημένης διαχείρισης της κρίσης».

Όπως καταγράφει η Zerohedge, το συνολικό χρέος της Πορτογαλίας (δημόσιο, νοικοκυριών, εταιρειών) ανέρχεται στο 381% του ΑΕΠ, όταν της Ελλάδας βρίσκεται στο 286% του ΑΕΠ.

Εκτός του χρέους, η Πορτογαλία διαθέτει ακόμη ένα αρνητικό χαρακτηριστικό, καθώς κατέχει το μικρότερο ρυθμό γεννήσεων στην Ευρωζώνη.
Καταλήγοντας, το Zerohedge τονίζει ότι:
- Η Πορτογαλία δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της
- Η πρόσβαση στις αγορές είναι αποτέλεσμα των επιλογών της ΕΚΤ και όχι της μακροοικονομικής επιτυχίας της Πορτογαλίας
- Τα ίδια ισχύουν, μέχρι αποδείξεως του εναντίου, και για την Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: