23.4.15

Μυστική συνάντηση των «9» για Ελλάδα...


Στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ συνεδρίασε το λεγόμενο «κλαμπ της Ουάσινγκτον» για να συζητήσει για την Ελλάδα.

Η μυστική συνάντηση έγινε...
σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, την περασμένη Παρασκευή και παραβρέθηκαν οι: 

Επικεφαλής του ΔΝΤ (Κριστίν Λαγκάρντ), ο πρόεδρος της ΕΚΤ (Μάριο Ντράγκι), ο Πρόεδρος του Eurogroup (Γερούν Ντάισλεμπλουμ), οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας, (Βόλφγκανγκ Σόιμπλε), Γαλλίας (Μισέλ Σαπέν), Ιταλίας (Ζαν Κάρλο Παντοάν), Ισπανίας (Λουις Ντε Γκίντος) και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος για οικονομικά θέματα Βαλτις Ντομπρόβσκις.

Πηγή που έλαβε μέρος στην μυστική συνάντηση στην οποία βεβαίως δεν προσκλήθηκε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ανέφερε ότι η συζήτηση δεν έφερε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, καθώς δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων για την κοινή γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί για την Ελλάδα.

Ο λόγος ήταν ότι Λαγκάρντ και ο Σόιμπλε, με την υποστήριξη -ως συνήθως- του Ισπανού υπουργού Οικονομικών επιμένουν στην σκληρή γραμμή που θέλει να μπουν όλα στο τραπέζι και να ληφθούν σκληρές αποφάσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

Στη μέση βρίσκονταν οι Ντάιζελμπλουμ και Ντράγκι, ενώ πιο συγκαταβατικοί ήταν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν.

Αναζητείται νέα ημερομηνία «ορόσημο»

Το Washington Club προσπάθησε να βρει νέα ημερομηνία «ορόσημο», καθώς φαίνεται ότι ούτε στις 11 Μαΐου θα επιτευχθεί λύση, παρά τα όσα αφήνονται να διαρρεύσουν από ελληνικής πλευράς ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες.

«Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και ο κ. Ντάισελμπλουμ αποφάσισαν να ακολουθήσουν την γραμμή των θετικών δηλώσεων -αυτό θα γίνει και στη Ρίγα- όμως επί της ουσίας είμαστε ακόμα στο πρώτο στάδιο», ανέφερε η εν λόγω πηγή. 

«Υπάρχουν ακόμα οι ίδιες διαφορές, στα ίδια βασικά σημεία και δεν υπάρχει διάθεση από καμία πλευρά να υποχωρήσει» είπε.

Σύμφωνα με το Euro2day.gr, ο σκληροπυρηνικός κύκλος των δανειστών επιδιώκει να βάλει τέλος σύντομα στην συνεχή αναβολή των προθεσμιών και να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με ένα είδος τελεσίγραφου «take it or leave it» που θα περιέχει μερικά καρότα, αλλά κυρίως μαστίγια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα είναι με άλλα λόγια μια απροσδόκητη απειλή από πλευράς των δανειστών που θα έχει τον χαρακτήρα του αιφνιδιασμού, με την δικαιολογία ότι πρέπει να τελειώνει το σίριαλ με τις διαπραγματεύσεις και τον φαύλο κύκλο των δημοσιευμάτων και της σπέκουλας για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.

Η δεύτερη ομάδα είναι η μετριοπαθής και σπρώχνει ή τουλάχιστον έσπρωχνε μέχρι προχθές ότι η καταληκτική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις θα είναι το τέλος Ιουνίου η οποία και θα ανακοινωθεί ώστε να «ηρεμήσουν» οι αγορές και το μπαράζ δημοσιευμάτων και την ίδια στιγμή να δοθεί απαραίτητος χρόνος στην κυβέρνηση Τσίπρα ώστε να εγκλιματιστεί. 

Προϋπόθεση είναι, όμως, ότι έως το τέλος Ιουνίου η Ελλάδα θα τα έβγαζε πέρα μόνη της χωρίς χρήματα από τους δανειστές καθώς δεν θα υπήρχε συμφωνία.

Γι’ αυτό το σενάριο υπήρχε αισιοδοξία μέχρι χθες, όμως οι αντιδράσεις των φορέων να συμμετέχουν στην υποχρεωτική «στράτευση» των διαθεσίμων τους έφερε νέο πονοκέφαλο στους μετριοπαθείς.

«Αναζητείται τώρα νέα ρεαλιστική ημερομηνία - ορόσημο καθώς το θέμα συλλογής χρημάτων στο κρατικό ταμείο φαίνεται ότι μπορεί να μην αποδώσει παρά το γεγονός ότι έγινε νόμος» ανέφερε αξιωματούχος της Κομισιόν.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: