15.4.15

America...


Ο διπλός στόχος του Βαρουφάκη...
Στήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση και κατανόηση από τους εκπροσώπους των θεσμών θα αναζητήσει από αύριο (16/04) στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος...
πετά σήμερα για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα ημέρες προς την πρωτεύουσα των ΗΠΑ

Ο Ελληνας υπουργός θα συναντηθεί την Πέμπτη στην αμερικανική πρωτεύουσα με τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο της δεξίωσης για την ημέρα της Ανεξαρτησίας μας που θα γίνει στον Λευκό Οίκο.

Αποστολή του υπουργού οικονομικών θα είναι να εξηγήσει στον Αμερικανό πρόεδρο τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης που κάνει και τους στόχους που έχει θέσει για την οικονομική της ανάκαμψη.

Νωρίτερα την ίδια μέρα θα συναντηθεί επίσης με τον Γερμανό ομόλογό του κ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο πλαίσιο ημερίδας που θα κάνει το Ινστιτούτο Brookings όπου και οι δύο θα είναι ομιλητές σε διαφορετικά τραπέζια συζητήσεων.

Η συνάντηση αυτή αναμένεται να είναι πιο δύσκολη λόγω της ψυχρότητας που επικρατεί ανάμεσα στους δύο υπουργούς μετά τις αντιπαραθέσεις που είχαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα.

Την Παρασκευή ο υπουργός θα συναντήσει τον αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου ο οποίος είχε εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για το θέμα της Ελλάδας πιέζοντας εδώ και δύο μήνες να βρεθεί σύντομα βιώσιμη λύση για το ελληνικό θέμα.

Η επόμενη συνάντηση θα είναι επίσης δύσκολη αφού ο κ, Βαρουφάκης θα δει τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι σε μια προσπάθεια να βελτιώσει το κλίμα και να αυξηθούν οι πιθανότητες μιας συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα γέφυρα στο Eurogroup της 24ης Απριλίου. Η τρίτη συνάντηση της ημέρας θα είναι με τον Ιταλό Ομόλογο του κ. Βαρουφάκη κ. Πιερ Κάρλο Παντοάν

Την ίδια ώρα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια κάνουν από σήμερα επανεκκίνηση των επαφών με τα ελληνικά υπουργεία και ειδικά με τον υπουργείο οικονομικών που θα παίξει για άλλη μια φορά το ρόλο του συντονιστή της όλης διαπραγμάτευσης.

Το πρόγραμμα του υπουργού οικονομικών

Ο κ. Βαρουφάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον:

Την Πέμπτη 16/04/2015:
-Στις 16.15 μ.μ (τοπική ώρα) θα παραστεί στη δεξίωση στο Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, όπου θα έχει και κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Barack Obama.
-Νωρίτερα, στις 14.30 μ.μ, θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Brookings στο θεματικό τραπέζι με τίτλο: «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της». Ο κ. Βαρουφάκης, μετά την ομιλία του, θα έχει μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον οικονομολόγο και πρώην Υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας κ. Kemal Derviş και τον κ. David Wessel, στέλεχος του Ινστιτούτου Brookings. Στη συνέχεια θα γίνει περιορισμένος αριθμός ερωτήσεων από το κοινό. (Την ίδια μέρα στο Ινστιτούτο Brookings θα μιλήσει και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Wolfgang Schäuble)

Την Παρασκευή 17/04/2015:
-Στις 10 το πρωί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Mario Draghi.
-Στις 16.30 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών κ. Jack Lew.
Και αμέσως μετά, στις 18.00, με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας κ. Pier Carlo Pandoan.

Το Σάββατο 18/04/2015, μετά τη λήξη της Συνόδου ο υπουργός θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: