21.4.15

Να αφυπνίσει την Ευρώπη η νέα τραγωδία...

Η Μεσόγειος δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί θάλασσα - νεκροταφείο και οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου αποθήκες ανθρώπινων ψυχών.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται συχνά με...
τον αραμπά και αφού πολλές φορές έχει ήδη πληρωθεί βαρύ τίμημα. Η νέα ανθρωπιστική τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς ανοιχτά της Λαμπεντούζα, αλλά και στη δική μας Ρόδο, μας γεμίζει θλίψη. Κανένας δεν μπορεί να μένει απαθής όταν εκατοντάδες ψυχές χάνονται στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον εφιάλτη του πολέμου, της μισαλλοδοξίας, της φτώχειας.

Η τραγωδία στη Μεσόγειο ήταν αναμενόμενη, καθώς οι δουλέμποροι μεταφέρουν πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες με σαπιοκάραβα, στοιβαγμένους σαν ζώα έτοιμα προς σφαγή. Η προαναγγελθείσα τραγωδία και όσες δυστυχώς θα ακολουθήσουν, αν δεν ληφθούν μέτρα, πρέπει να αφυπνίσουν τις αργοπορούσες συνειδήσεις στην Ευρώπη, η οποία διακηρύσσει την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά αρκείται στον ρόλο του θεατή την ώρα που η αξία αυτή δοκιμάζεται σκληρά.

Η Μεσόγειος δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί θάλασσα - νεκροταφείο και οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Η Μεσόγειος πρέπει να αποτελεί θάλασσα δημιουργικής συνάντησης πολιτισμών, οικονομικής συνεργασίας, ειρηνικής συνύπαρξης, χωρίς επεμβάσεις και εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών από δήθεν πολιτισμένες χώρες, που επιβεβαιώνουν τη ρήση του Κλαούζεβιτς ότι αυτές είναι συχνά οι πιο επιθετικές.

Η τακτική του Πόντιου Πιλάτου δεν ταιριάζει στην Ευρώπη, η οποία οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες και να διαμορφώσει ένα συνεκτικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και να βάλει τέλος στην τραγωδία.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τη δήλωση - έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, προδιέγραψε τρία βασικά στοιχεία αυτού του σχεδίου. Πρώτον, αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο. Δεύτερον, στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που υποδέχονται τα κύματα των μεταναστών και προσφύγων. Και, τρίτον, την ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του τζιχαντισμού.

Την ώρα που κορυφώνεται η τραγωδία με τους ανθρώπους που θαλασσοπνίγονται στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τον εφιάλτη των συγκρούσεων και της φτώχειας, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με ανευθυνότητα επιχειρώντας να πλήξουν τη νέα κυβέρνηση για το κύμα προσφύγων και μεταναστών.

Εξαίρεση σε αυτό το σκηνικό έντασης αποτελούν οι παρεμβάσεις του Πάπα Φραγκίσκου και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Οι ιεράρχες, με σοφία και αγάπη για τον συνάνθρωπο, ζητούν από τους ηγέτες να βάλουν τέρμα στη συνεχιζόμενη τραγωδία. Θα τους ακούσουν οι δυνάμεις της ανευθυνότητας και του μικροκομματισμού;...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: