21.4.15

Κουρουμπλής: Να δοθεί βάρος στην υγειονομική διάσταση...

Κουρουμπλής: Να δοθεί βάρος στην υγειονομική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης... της μεταναστευτικής κρίσης...


Να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην υγειονομική διάσταση του ζητήματος της μεταναστευτικής κρίσης στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο δέκα σημείων για...
το θέμα, ζήτησε με σημερινή του παρέμβασή του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που συνεδριάζει στη Ρίγα της Λετονίας), ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο Έλληνας υπουργός, αφού συνεχάρη τη λετονική Προεδρία, την κάλεσε να συμπεριλάβει το μεταναστευτικό στην τακτική Σύνοδο υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τον ερχόμενο Ιούνιο. Σε συνεννόηση με τις αντιπροσωπείες της Κύπρου, της Μάλτας και της Ιταλίας πρότεινε την ενίσχυση με κάθε τρόπο των υγειονομικών συστημάτων των χωρών επαφής και την αναλογική διανομή των μεταναστών με προβλήματα υγείας, σε όλη την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διατροφής που ήταν στην ημερήσια διάταξη, τόνισε την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων αναφορικά με τα τρανς και τα κορεσμένα λιπαρά, τα σάκχαρα και τα πρόσθετα τροφίμων.

Ο υπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι η λετονική Προεδρία συμπεριέλαβε το θέμα της διατροφής που έθεσε πρώτη η ελληνική Προεδρία κι έκανε αναφορά στην αξία και την κληρονομιά της μεσογειακής διατροφής με ιδιαίτερη μνεία στην κρητική δίαιτα.

Σχετικά με τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα, παρά την παράδοση της μεσογειακής διατροφής, ο υπουργός τόνισε ότι η παχυσαρκία έχει επιδεινωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης διότι οι φτωχοί αναζητούν τρόφιμα φθηνά και άρα πλούσια σε ανθυγιεινά παχυντικά.

Στη συζήτηση για τους περιορισμούς που πρέπει να τεθούν στη βιομηχανία τροφίμων με σκοπό τη βελτίωση της διατροφής και της υγείας στην Ευρώπη, ο Έλληνας υπουργός επισήμανε με νόημα ό,τι το Συμβούλιο εκπροσωπεί λαούς και όχι εταιρείες...
tsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: