17.4.15

Θα ξεχάσουμε και όσα ξέρουμε...




«Κάποιοι έμειναν μέσα στη φυλακή και πέθαναν μέσα στη φυλακή από τους ανθρώπους οι οποίοι καταδικάσθηκαν επί χούντας γιατί...
αρνήθηκαν ότι είχαν διαπράξει έγκλημα. Οι υπόλοιποι υπέγραψαν και υπέγραψαν τη μεταμέλειά τους. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά. Βεβαίως, και ο Παττακός”. Αυτά υποστήριξε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, γνωστή κατά τα άλλα για τις φιλελεύθερες απόψεις της, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την κατάργηση των Φυλακών Τύπου Γ και τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης.

Επειδή όμως με την κυρία Μπακογιάννη θα ξεχάσουμε και όσα ξέραμε ας διευκρινίσουμε τα εξής:

Πρώτον: Είναι διαφορετικό η αίτηση χάριτος που ζήτησαν ορισμένοι πρωταίτιοι και άλλο η υπογραφή δήλωσης μετάνοιας. Πράγματι, ορισμένοι Απριλιανοί (Παπαδόπουλος, Ιωαννίδης, Ντερτιλής αρνήθηκαν ακόμα και αυτό να αιτηθούν) ζήτησαν και πήραν τελικά χάρη και εξέτισαν (την περίπτωση του Παττακού εκτίουν ακόμα) τα τελευταία χρόνια της ζωής τους σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Δεύτερον: Καμία μεταμέλεια δεν υπήρξε. Κανείς δεν μετάνιωσε για τις πράξεις του. Μάλιστα, ο κ. Παττακός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» δήλωσε ευθαρσώς ότι: «‎Δεν μετανιώνω για τίποτα. Ο στρατιώτης καλύπτει τον σύντροφο του. Εγώ νιώθω ακόμα στρατιώτης και δεν πρόκειται να πω για λάθη. Η επανάσταση ήταν μία αναγκαιότητα για την πατρίδα»

Και για να μην μένει οποιαδήποτε αμφιβολία παραθέτουμε το κείμενο της αίτησης που κατέθεσε ο κ. Παττακός το 2007 ζητώντας από τον τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, χάρη προκειμένου να αποφυλακιστεί:

 «Ήδη εγώ, διάγων το 95ον έτος της ηλικίας μου και εστερημένος από της καταδίκης μου συντάξεως και ιατροφαρμακευτικής περιθάλψεως, επιβιών δε χάρις εις τας πωλήσεις των οκτώ βιβλίων μου Αναμνήσεων, λαμβάνω την πρωτοβουλίαν, να απευθυνθώ διά το αυτό θέμα της απονομής χάριτος κατευθείαν προς Εσάς, αφ’ ενός μεν διότι κατά το ισχύον Σύνταγμα τούτο αποτελεί αποκλειστική προνομία Σας, αφ’ ετέρου δε διότι από τα βιογραφικά Σας τα δημοσιευθέντα επ’ ευκαιρία της εκλογής Σας ως Προέδρου συνάγω ότι έχετε μακρούς αγώνας εις την υπηρεσίαν των σοσιαλιστικών ιδεωδών. Επειδή δε εξέχων σοσιαλιστής ηγέτης της Ευρώπης, ο Φ. Μιττεράν, έγραψε ιστορία κατά την πρώτη Προεδρίαν του (23/11/1982) με το να χορηγήσει αμνηστίαν εις το λεγόμενον πραξικόπημα Σαλάν της Αλγερίας και να αποφυλακίσει τους πρωταιτίους του, ευελπιστώ ότι θα πράξετε αναλόγως διά την περίπτωσιν εμού και των επιζώντων πρωταιτίων, ώστε να εξαλειφθεί αυτό το παγκόσμιο privilegium odiosum της Δημοκρατίας μας να κρατά πολιτικούς κρατουμένους εις την φυλακήν, παρά την μαθουσάλειον ηλικίαν των, αλλά –το κυριότερο- παραμονήν πλέον της 30ετίας  εις τας φυλακάς, καταρριπτομένου και αυτού του ρεκόρ του Νοτιοαφρικανού  Ν. Μαντέλα, διά να μην αναφερθώ εις την μεγαλοφροσύνη των Δημοκρατιών της Ανατ. Ευρώπης η οποία απέδωσεν ελευθέρους εις την κοινωνίαν της τους ανατραπέντες αιμοσταγείς δικτάτορές της όπως Χόνεκερ, Χούζακ κλπ».

Η τοποθέτηση της Ντ. Μπακογιάννη στη Βουλή


A.Z
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: