23.4.15

Τριπλασιάζει η ΕΕ τα κονδύλια ...


...για έρευνα και διάσωση μεταναστών...
Τον τριπλασιασμό των κονδυλίων για την έρευνα και διάσωση στα νερά της Μεσογείου στο πλαίσιο της επιχείρησης «Τρίτων» αποφάσισαν οι ηγέτες της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής.
Η ευρωπαϊκή δράση περιστρέφεται... γύρω από τις επιχειρήσεις της Frontex «Τρίτων» και «Ποσειδών». Οι επιχειρήσεις δίνουν βάρος στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, ενώ η παλιότερη επιχείρηση Mare Nostrum είχε μεγαλύτερο εύρος δράσης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, τα κονδύλια της επιχείρησης «Τρίτων» θα εξισωθούν με εκείνα της Mare Nostrum ενώ ο Τουσκ συμπλήρωσε ότι η Ένωση -με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο- θα επιχειρήσει την καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούνται από τους δουλέμπορους.

Η ΕΕ θα επιδιώξει επίσης τη συνεργασία με τρίτες χώρες, όπως η Λιβύη, από όπου ξεκινά το ταξίδι προς τα ευρωπαϊκά παράλια, ιδίως της Ιταλίας. Ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ακόμα ότι η ΕΕ θα συνδράμει τις χώρες που δέχονται μεγαλύτερη πίεση (όπως η Ιταλία και η Ελλάδα). 

Η διάσκεψη ξεκίνησε με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκατοντάδων νεκρών στη Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: