9.4.15

Παράταση μίας εβδομάδας στο "μαρτύριο της σταγόνας"...

Νέες προθεσμίες, νέα αιτήματα μεταρρυθμίσεων και νέα τελεσίγραφα ρευστότητας έβγαλε η χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup για την Ελλάδα, παρατείνοντας ουσιαστικά το...
"μαρτύριο της σταγόνας" για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη.


Στη συνεδρίαση η οποία περιορίστηκε σε μονοήμερη από διήμερη «λόγω έλλειψης νέων δεδομένων», οι πιστωτές έδωσαν προθεσμία στην Αθήνα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας να παρουσιάσει τις τελικές προτάσεις της για τα ακανθώδη θέματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών - θεμάτων, πάντως, για τα οποία η ελληνική πλευρά έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι αποτελούν «απαραβίαστες κόκκινες γραμμές». Το νέο χρονοδιάγραμμα συμπίπτει με την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (17-19 Απριλίου), στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει και πάλι το ελληνικό ζήτημα, ενώ πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι «οι ελληνικές προτάσεις, καίτοι βελτιωμένες, χρήζουν και πάλι περαιτέρω τεκμηρίωσης και εμπλουτισμού».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη διάρκεια της συνεδρίασης του EuroWorkingGroup ο γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης φέρεται να δήλωσε πως τα αποθέματα των ελληνικών κρατικών ταμείων επαρκούν μόνον μέχρι τις 24 Απριλίου – ημερομηνία κατά την οποία είναι προγραμματισμένη και η συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρήγα της Λεττονίας. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε χθες διατεθιμένη να συζητήσει και κάποιες πρόσθετες μεταρρυθμίσεις που θα ανεβάσουν το τελικό ύψος της «λίστας Βαρουφάκη» κοντά στα 7,5 δις ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, πάντως, επιμένουν πως ο Απρίλιος είναι καλυμμένος από πλευράς ρευστότητας και πως δίνεται μάχη για να καλυφθεί και η δόση της 12ης Μαίου στο ΔΝΤ ύψους 725 εκ. ευρώ.

Σ’ αυτό το κλίμα, σήμερα 9 Απριλίου, αποπληρώνεται κανονικά η τρέχουσαν δόση του ΔΝΤ, ύψους 448 εκατομμυρίων ευρώ και όλα δείχνουν ότι το παιχνίδι άρσης της πιστωτικής ασφυξίας θα κριθεί στις καθυστερήσεις…
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: